Bugetele naţionale vor opera reduceri în domeniul apărării cifrate la peste 500 de miliarde de dolari, în următoarea perioadă, a declarat în cadrul sesiunii Comisiei pentru Economie şi Securitate a Adunării Parlamentare a NATO de la Bucureşti, Simon van Driel, raportor general din partea Olandei în Proiectul subcomisiei pentru relaţiile economice transatlantice.
„Cheltuielile de la buget pentru Apărare vor scădea, în mod clar. Nivelul de îndatorare din SUA este mare şi se recurge la reduceri ale bugetelor naţionale. Aceasta va conduce la o reducere draconică cu o jumătate de trilioane de dolari a bugetelor alocate Apărării în următoare perioadă, de către statele lumii”, a afirmat van Driel. Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte cheltuielile pentru Apărare în Europa, trebuie găsite soluţii, iar reducerile bugetare să fie făcute în mod raţional. „În ceea ce priveşte nivelul cheltuielilor în Europa, va trebui să găsim modalităţi prin care fiecare euro să fie cheltuit cu randament. De asemenea, trebuie să acordăm atenţie achiziţiilor în domeniu. Va trebui să dărâmăm zidul artificial existent între Europa şi NATO. Anumiţi membri NATO poartă pe umerii lor o povară mai mare privind bugetul pentru Apărare decât statele non-NATO, ceea ce nu este corect. Rezoluţia pe care o prezint astăzi propune înfiinţarea a trei forţe de intervenţie care să asigure eficientizarea domeniului de apărare şi să ne asigurăm că reducerile bugetare din domeniul de apărare sunt făcute raţional’, a menţionat Simon van Driel.
Cea de-a 57-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare NATO 2011 se desfăşoară, în perioada 7-10 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti şi reuneşte peste 350 de parlamentari din cele 28 de state membre NATO, din America de Nord şi Europa, precum şi delegaţi din ţările asociate, partenere şi observatoare. Ideea creării unei adunări a parlamentarilor din ţările Alianţei unde să se dezbată problemele cu care era confruntat parteneriatul transatlantic, a apărut la începutul anilor ’50 şi s-a concretizat prin instituirea în 1955 a unei conferinţe anuale a parlamentarilor din ţările membre NATO. Numele organizaţiei – Adunarea Atlanticului de Nord – a fost schimbat în Adunarea Parlamentară a NATO la data de 1 iunie 1999.