Bugetul apărării a trecut de Congresul SUA. Donald Trump a ameninţat în mod repetat cu un veto

Bugetul apărării pentru anul 2021, în valoare de 740,5 miliarde de dolari, a trecut, vineri de Congresul SUA. Ce aspecte ale legii bugetului l-au făcut pe Donald Trump să ameninţe cu folosirea dreptului de veto?

În ciuda ameninţării lui Donald Trump cu un veto, Congresul Statelor Unite a adoptat definitiv vineri, 11 decembrie, un buget de 740,5 miliarde de dolari pentru apărarea ţării în 2021.

Legea bugetului apărării, care a fost deja aprobată marţi de Camera Reprezentanţilor cu o majoritate zdrobitoare, a obţinut 84 de voturi pentru şi 13 împotrivă în Senat. Cele două voturi au permis atingerea „super-majorităţii” de voturi necesare în cele două camere pentru a depăşi obstacolul unui eventual veto prezidenţial.

Mai multe elemente ale acestei legi îl nemulţumesc pe Trump

Înainte de a intra în vigoare, legea trebuie acum trimisă la Casa Albă pentru a fi semnată, dar Donald Trump ameninţă că-şi va folosi dreptul de veto, în special pentru că textul nu include abolirea unei legi, aşa-numitul „Articol 230”, care protejează statutul juridic al reţelelor sociale, pe care le acuză că sunt părtinitoare împotriva lui.

Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite este nemulţumit şi de faptul că legea de finanţare a Pentagonului prevede redenumirea bazelor militare care-i omagiază pe generalii taberei confederate, care luptau pentru menţinerea sclaviei, scrie Agerpres.

Retragerea soldaţilor americani din Germania ar putea fi anulată

Textul se opune şi planului lui Donald Trump de a reduce prezenţa militară americană în Germania. Acesta impune Pentagonului un termen de cel puţin 120 de zile înainte de orice reducere a efectivelor sale în Germania, ceea ce înseamnă că nicio retragere americană nu ar putea avea loc înainte de începerea mandatului lui Joe Biden, pe 20 ianuarie.

Textul de lege stipulează că o retragere militară din Germania, „într-o perioadă de ameninţări crescânde în Europa ar constitui o eroare strategică gravă care ar slăbi interesele de securitate naţională ale SUA şi ar fragiliza NATO”.