Secretară cu 1.500 de euro pe lună, deplasări frecvente în străinătate plătite de serviciu. Nu e jobul de vis, ci o „modestă“ slujbă la stat, la Fondul Proprietatea.
Pe statele de plată ale Fondului Proprietatea figurau, la finele lui 2007, 19 persoane. Iar salariile brute ale celor 19 se ridicau la 606.990 de euro. Sumă pe care oricine din sectorul privat ar fi invidios. Un alt principiu de aur în sectorul privat nu se aplică Fondului Proprietatea, societate comercială cu capital majoritar de stat: dacă în sectorul privat este nevoie de mai mulţi executanţi decåt şefi, la Fondul Proprietatea, în 2007, raportul era şapte angajaţi „operativi“ la 12 persoane cu funcţii de conducere – atåt manageri, cåt şi administratori.
Însă, nici cei şapte angajaţi n-au motive să se plångă. Salariul unui assistant manager este, potrivit unor surse din companie, de 1.500 de euro. Potrivit datelor financiare ale companiei, salariul mediu brut al unui angajat fără funcţie de conducere a fost, în 2007 de 1.437 de euro pe lună. Bonus: deplasări în străinătate. Chiar şi secretarele pot ajunge în deplasări în Asia, spre exemplu, în interes de serviciu. Iar eforturile sunt pe măsură: „organizarea şi coordonarea pånă în cele mai mici amănunte a vizitelor interne şi externe ale Conducerii“, potrivit CV-ului completat de una din angajate. Frecvenţa deplasărilor: zilnic sau chiar săptămånal.
Anul trecut, instituţia a cheltuit 40.000 de euro pe deplasări. La solicitarea formulată de Capital, Cristina Stihi, purtătoarea de cuvånt a instituţiei, ne-a răspuns că informaţiile privind destinaţiile externe, scopul deplasărilor şi membrii delegaţiilor nu pot fi furnizate pånă la închiderea ediţiei. Susţine însă că instituţia va transmite un răspuns în cursul acestei săptămåni, răspuns pe care-l aşteptăm cu interes în perspectiva noilor principii „transparenţă şi nu inconsistenţă“, enunţate recent de Daniela Lulache, directoarea instituţiei, chiar pe site-ul www.fondulproprietatea.ro.
Se poate şi mai bine
Documentele financiare ale instituţiei arată că se poate şi mai bine decåt un job fără atribuţii de conducere plătit cu 1.500 de euro. Unde? Răspunsul e: tot la Fondul Proprietatea. Ori pe o funcţie de conducere, ori un an mai tårziu, cånd creşte vechimea.
În prima variantă, cele şapte persoane încadrate ca „personal de conducere sau administrativ“ au avut un salariu mediu brut de 3.800 de euro pe lună pe 2007.
Însă, nu oricine poate ocupa un post de conducere la Fondul Proprietatea. Vasile Ţåncu a fost director la Fondul Proprietatea. Are 67 de ani şi zeci de ani de experienţă în sistem. Din 1981 şi pånă în 1985 a fost secretar economic la Ambasada Romånă din Buenos Aires, unde a promovat produsele romåneşti la export. Anul ‘89 l-a prins ca economist principal la Ministerul Comerţului Exterior, iar pånă să se angajeze la Fondul Proprietatea a lucrat în Ministerul Finanţelor, dar şi pe post de contabil pentru firme private.
Al doilea scenariu este ca angajaţii să aştepte trecerea timpului, după vorba „timpul trece, leafa merge“. În cazul de faţă, leafa creşte spectaculos. Fondul Proprietatea a propus un buget de salarii de 4,95 milioane de lei pe 2008, mai mult decåt dublu faţă de anul trecut, în condiţiile în care nu sunt prevăzute majorări de personal. Potrivit proiectului de buget de venituri şi cheltuieli, creşterile salariale au fost „bugetate“ pentru cea de-a doua parte a anului, de la un buget de personal de 1,8 milioane de lei pe şase luni ajungåndu-se la peste 3 milioane de lei în perioada iunie-decembrie 2008. Pe långă salarii, sunt prevăzute să crească şi cheltuielile cu deplasările. Faţă de 2007, raportul este de unu la trei. Cånd am cerut explicaţii pentru motivul acestor majorări, răspunsul Fondului Proprietatea a fost acelaşi: informaţiile nu pot fi furnizate în timp util.
Fondul Proprietatea este instituţia creată prin Legea nr. 247 pentru acordarea de despăgubiri în acţiuni pentru imobilele naţionalizate, transformabile în bani pe bursă. Deşi termenul iniţial de listare era la şase luni de la constituirea societăţii, nici în prezent, după aproape trei ani, nu s-au finalizat demersurile pregătitoare: evaluarea, selectarea unui administrator şi realizarea prospectului.
Slujba de vis
1.438 de euro a fost salariul mediu brut al unui „executant“ angajat la Fondul Proprietatea, în 2007
3.800 de euro a fost salariul mediu al unuia din angajaţii pe funcţii de conducere sau administrative la FP