Bugetul de stat 2025. Potrivit programului stabilit de conducerea Parlamentului, Comisiile pentru buget, finanțe și bănci trebuie să depună rapoartele privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat până la ora 13:00.

Bugetul de stat intră în dezbatere în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului

După finalizarea acestor rapoarte, Birourile permanente reunite, împreună cu liderii grupurilor parlamentare, vor decide timpii de dezbatere ai bugetului în plen. Dezbaterea efectivă a bugetului este programată să înceapă în jurul orei 14:00.

Bugetul pe anul 2025 a fost discutat marți dimineață în comisiile de specialitate, în prezența ordonatorilor principali de credite. Parlamentarii au dat avize favorabile, iar în jurul prânzului discuțiile s-au mutat în Comisiile pentru buget-finanțe, unde au continuat până târziu în noapte. În urma acestor discuții, senatorii și deputații din Comisiile de buget au întocmit rapoarte favorabile.

Camera Deputatilor, Parlament
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Claudiu Năsui a solicitat clarificări cu privire la un capitol din bugetul CCR referitor la asistența socială

Un moment aparte a fost înregistrat la aprobarea bugetului Curții Constituționale a României. Dezbaterile au fost întrerupte în momentul în care deputatul USR Claudiu Năsui a solicitat clarificări cu privire la un capitol din bugetul CCR referitor la asistența socială. S-a constatat că pentru decontarea medicamentelor angajaților instituției și foștilor judecători pensionați era propusă suma de 700.000 lei, în condițiile în care anul trecut această alocare nu exista.

În urma discuțiilor, parlamentarii au respins această prevedere. Amintim că proiectul de buget pentru anul 2025 a fost aprobat de Guvern pe 1 februarie.

Guvernul estimează o creștere de 14% a încasărilor din impozitul pe profitul companiilor

Amintim că Guvernul estimează o creștere de 14% a încasărilor din impozitul pe profitul companiilor. Conform proiectului de buget publicat joi noapte de Ministerul Finanțelor, creșterile veniturilor la bugetul de stat din 2024 ar urma să provină din majorări semnificative ale încasărilor, cu două cifre.

Totodată, Guvernul se așteaptă la o creștere de 16% a încasărilor din impozitul pe venit, ca efect al eliminării scutirilor de plată implementate în acest an.

Guvernul estimează o creștere de 12% a încasărilor din TVA, în condițiile unei inflații de 4,4%. Diferența de 7,6% ar urma să provină dintr-o expansiune a consumului în 2025.