Pornind de la datele anuntate de Guvern, am incercat sa realizam un scenariu in asa fel incat sa va putem spune la ce sa va asteptati in 2006. Agricultura nu va fi un pariu anul viitor, decat daca jucati la scara mare. Agricultorii nu vor mai primi subventiile pentru motorina, nici cele pentru cultura la hectar, locul acestora fiind luat de programul Fermierul. Acesta insa se adreseaza fermelor, fie ele mici sau mijlocii, si a fost creat pentru o mai mare accesibilitate a fondurilor SAPARD.



“Nu se poate taia subventia la grau. In felul acesta, oamenii nu vor mai cultiva grau, ci se vor orienta catre alta cultura, iar noi, procesatorii, vom fi nevoiti sa importam cantitatile de care avem nevoie”, spune Aurel Popescu, presedintele Rompan. Popescu arata ca si anul trecut, dar mai cu seama anul acesta, pretul oferit de stat a fost foarte mic, astfel incat agricultorii nu si-au putut recupera nici macar cheltuielile de productie. “Vor cultiva o suprafata mai mica decat necesarul de consum, iar noi vom mari deficitul comercial al tarii, pentru a ne putea descurca”, explica Aurel Popescu.

Oamenii de afaceri vor fi tentati sa investeasca mai putin anul viitor. Chiar daca, in mod oficial, inflatia ar trebui sa scada anul viitor cu trei puncte, analistii spun ca existenta unei inflatii ascunse va exercita, in continuare, o presiune asupra dobanzilor. Ceea ce inseamna ca investitiile vor fi mai greu de realizat. In plus, oamenii de afaceri spun ca se asteapta, anul viitor, la noi majorari de preturi, atat pentru materiile prime cu care lucreaza, cat si pentru produsele finite pe care le livreaza. “Nu voi face investitii foarte mari in dotari, din simplul motiv ca noi lucram deja cu tehnologie noua. Deci nu voi fi foarte afectat. In schimb, ma va afecta la politica de preturi, pe care ma voi vedea nevoit sa le cresc in functie de evolutiile din piata”, spune Vali Visoiu, patronul Conarg.

In aceste conditii, nu ar trebui sa mire pe nimeni daca si volumul exporturilor va fi mai mic decat in 2005, competitivitatea exportului nostru manifestandu-se, in acest moment, doar prin pret. “In 2006, trebuie sa ne asteptam si la preturi crescute la utilitati, date fiind tintele fixate de Executiv”, arata Florin Catu, analist economic.

Orasele mici si mijlocii, satele si comunele vor trebui sa o duca anul viitor la fel ca si anul acesta: fara investitii in infrastructura, fara sa renoveze spitale sau scoli, fara sa acorde prea multa “atentie” indemnizatiilor pentru nevazatori sau altor categorii defavorizate. “Asa cum situatiile speciale se rezolva cu masuri speciale, prin simetrie, cu nimic rezolvi nimic”, spune Ionel Chirita, presedintele Asociatiei Oraselor Mici si Mijlocii.

In plus, dupa cum explica Emil Draghici, primarii vor fi anul viitor niste vajnici croitori. “A fost schimbata procedura, banii de transfer nu se vor mai da pe actiuni, astfel incat un primar va putea lua bani dintr-o parte ca sa astupe o gaura. Problema va interveni daca nu va sti sa jongleze cu sumele in asa fel incat sa nu faca o gaura prea mare in alta parte, astupand-o pe prima. si gaurile sunt multe, iar tentatiile mari”, spune Emil Draghici.

De asemenea, nu trebuie sa va asteptati la salarii majorate anul viitor. Orice crestere salariala se va vedea in consum, ceea ce va bulversa de-a dreptul tintele fixate de Guvern, intrucat romanii consuma mult din import si pe datorie.



“Proiectul de buget pentru 2006 a fost construit pe baza resurselor disponibile si tinandu-se cont de necesitatea reducerii deficitului bugetar.”

Calin Popescu Tariceanu,

Seful Executivului

Ministerul Agriculturii va aloca cea mai mare parte a fondurilor pentru sustinerea programului Fermierul. In plus, se va trece de la ajutorul pe produs la cel pe suprafata si pe animal. Ministerul Agriculturii a renuntat, insa, sa mai acorde si in 2006 subventii pentru motorina sau pentru anumite culturi

Ministerul Transporturilor va cheltui in 2006 un buget de 10.025,6 mil. RON. Insa, responsabilii de la Transporturi nu au precizat pe ce anume se vor cheltui acesti bani, mai precis, cati kilometri de autostrada se vor construi anul viitor

Din cauza bugetului mic, Educatia a anuntat ca va asigura bani doar pentru acele proiecte care reprezinta prioritati in 2006. Adica pentru dotarea scolilor cu calculatoare, pentru reabilitarea scolilor din invatamantul rural, pentru manualele scolare. Daca vor mai ramane bani, vor fi alocati si pentru camine sau pentru pregatirea profesorilor

Misiune imposibila 2006

• Guvernul si-a propus ca, anul viitor, produsul intern brut sa creasca cu 6%, in vreme ce inflatia sa se reduca pana la 5,5%, de la 7,5% anul acesta, iar deficitul bugetului general consolidat sa fie de 0,5%, fata de 1% anul acesta.

• Executivul vrea ca anul viitor deficitul de cont curent sa fie de 6,9%, comparativ cu 9% anul acesta. Analistii spun, insa, ca ceea ce si-a propus Guvernul este “un pic” imposibil. Motorul cresterii economice a fost anul acesta consumul, preponderent serviciile.

• Pentru a limita deficitul de cont curent, generat in principal de importurile din sectorul privat, in 2006 Executivul vrea sa reduca consumul. Atunci, va limita inflatia si deficitul de cont curent, dar de unde va obtine crestere economica? Este posibil ca asul din maneca Guvernului sa fie Fondul Monetar International. Daca nu vom mai semna acord cu Fondul, vom putea spune adio constrangerilor actuale, pentru ca se vor putea cheltui bani in plus.

• Daca vom continua colaborarea cu FMI, insa, vom fi obligati sa respectam tintele actuale. Dar atunci, Guvernul va fi obligat sa inghete salariile bugetarilor, sa creasca pretul la utilitati si impozitele.