Guvernul va majora semnificativ taxele pentru jocurile de noroc, cu o creştere de până la patru ori în cazul cazinourilor, şi va introduce obligaţia unei licenţe de organizare şi a unui capital social minim, iar regimul de taxare va fi aplicabil şi Companiei Naţionale Loteria Română. Un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor, fundamentat pe analiza indicilor de inflaţie anuali, prevede o creştere de 3,86 ori faţă de cuantumul taxelor afe
Guvernul va majora semnificativ taxele pentru jocurile de noroc, cu o creştere de până la patru ori în cazul cazinourilor, şi va introduce obligaţia unei licenţe de organizare şi a unui capital social minim, iar regimul de taxare va fi aplicabil şi Companiei Naţionale Loteria Română.
Un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor, fundamentat pe analiza indicilor de inflaţie anuali, prevede o creştere de 3,86 ori faţă de cuantumul taxelor aferente anului 2000, a noilor taxe anuale pentru jocurile de noroc.
Proiectul prevede o taxă anuală aferentă autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc de 800.000 de lei pentru jocurile loto şi de 400.000 de lei pentru pariuri mutuale, în timp ce pentru pariuri în cotă fixă este stabilită o taxă de 5% din încasările efectiv realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai puţin de 300.000 de lei, pe baza documentaţiei tehnico-economice de eficienţă prezentate de agentul economic.
Taxa de masă în cazinouri, între 150.000 şi 250.000 de lei
Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor va fi impusă o taxă anuală de 250.000 de lei pentru fiecare masă în municipiul Bucureşti şi de 150.000 de lei pentru fiecare masă în alte localităţi decât Capitala.
Pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine va fi achitată o taxă de 4.800 de lei, iar pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc taxa va fi de 45.000 de lei pentru fiecare sală, precum şi 5% din valoarea nominală a cartoanelor achiziţionate de la Imprimeria Naţională, care se achită în avans la Trezoreria Statului, cu prezentarea ordinului de plată vizat de trezorerie la ridicarea cartoanelor.
Legislaţia în vigoare impune taxe anuale de autorizare, pentru obţinerea licenţei de exploatare a jocurilor de noroc, calculate pentru fiecare masă de cazinou sau maşină electronică cu câştiguri. Astfel, pentru fiecare maşină mecanică sau electronică cu câştiguri se achită în prezent o taxă anuală de autorizare de 1.669,5 lei, în timp ce taxele pentru fiecare masă de joc de noroc din cazinou sunt stabilite distinct, pe fiecare categorie de joc în parte.
Pentru o masă tip ruletă, taxa anuală de autorizare se ridică acum la 99.124,4 lei în Bucureşti şi la 53.200 de lei în provincie, în timp ce pentru masa de joc cu cărţi sau zaruri este percepută o taxă de 66.800 lei în Capitală şi de 33.400 de lei în provincie.
Licenţa costă până la 500.000 de lei
Proiectul de ordonanţă prevede însă şi o taxă aferentă licenţei de organizare a jocurilor de noroc, care porneşte de la 25.000 de lei pentru jocurile tip slot-machine, ajunge la 50.000 lei pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc, urcă la 200.000 de lei pentru pariuri mutuale şi pariuri în cotă fixă şi ajunge la 500.000 de lei pentru jocurile loto şi cazinouri.
Guvernul va impune totodată organizatorilor o valoare minimă a capitalului social subscris şi vărsat la data solicitării licenţei de organizare a jocurilor de noroc.
Valoarea minimă a capitalului social va fi cuprinsă între 30.000 de lei, pentru organizatorii care exploatează jocurile tip slot-machine, 100.000 de lei, pentru jocuri bingo, 500.000 de lei, în cazul pariurilor mutuale, un milion de lei, pentru organizatorii care exploatează pariuri în cotă fixă şi cei care exploatează jocuri de noroc caracteristice activităţii cazinourilor, şi 2 milioane de lei, pentru jocuri loto.
Dacă acelaşi organizator solicită licenţă pentru organizarea de jocuri de noroc care implică utilizarea mai multor categorii de mijloace de joc, condiţia de existenţă a unei valori minimale a capitalului social subscris şi vărsat la data solicitării cererii de obţinere a licenţei de organizare a jocurilor de noroc se aplică cumulativ.
Licenţa de organizare a jocurilor de noroc este valabilă 5 ani de la data acordării, în timp ce autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc va fi valabilă un an de la data acordării.
Potul cel mare, 269 de milioane de lei în 2013
Autorităţile estimează că vor obţine un plus de venituri în creştere anuală, de la 101,2 milioane lei în 2009 la 202,4 milioane lei în 2010, 222,6 milioane lei în 2011, 244,9 milioane lei în 2012 şi 269,4 milioane lei în 2013. În prezent, pentru un an calendaristic se colectează din taxele de licenţă aproximativ 118,8 milioane lei.
„La calculul efectuat la impactul financiar s-a avut în vedere limitarea numărului de licenţe care se va face în mod natural, pe criterii pur economice, având ca urmare o concentrare a activităţii prin reducerea numărului de săli de joc şi a rămânerii în activitate a acelor organizatori care se vor putea adapta noilor cerinţe”, se arată în document.
SURSA: Mediafax