De indata ce virezi la stanga spre Costinesti, de pe soseaua principala care traverseaza litoralul, te intampina locuitorii din sat. Mai exact, te intampina masinile acestora, parcate pe ambele parti ale drumeagului, din care vezi iesind pe geamul lateral cate o mana tinand o pancarta de carton pe care scrie „cazare”.
Aceasta pentru ca in Costinesti cazarea la gazda este o adevarata traditie, statiunea fiind, de multi ani, „specializata” in servicii oferite direct de catre locuitorii din zona. Aproape toate „gazdele” din Costinesti si-au construit in curte vilisoare pentru turisti, cu camere spatioase, toalete ingrijite si dusuri cu apa calda. Pretul unei astfel de camere se ridica, in iulie si august 2002, la aproximativ 350.000 de lei, iar pentru cele cu grup sanitar individual, ajunge chiar la 500.000 de lei.
Aceleasi tarife se practica si in celelalte statiuni unde se obisnuieste cazarea la gazda, in conditii similare, spre exemplu, 2 Mai sau Vama Veche. Facilitatile oferite de catre particulari, dar si pretul acestora, ajung sa le concureze si, uneori, chiar sa le depaseasca pe cele de la hotelurile de doua sau trei stele. In statiuni ca Venus, Saturn sau Eforie Nord, se pot inchiria camere chiar si la 250.000-300.000 de lei, in conditii mai precare.
Pe de alta parte, la hoteluri de lux din Mamaia sau Neptun-Olimp o camera poate sa coste si 150 de dolari. Pentru sfarsitul lunii iulie si aproape intreaga luna august, preturile vor creste si mai mult. Spre exemplu, pentru iulie, o noapte la un hotel de trei stele din Neptun-Olimp va costa aproximativ 600.000 de lei, pe cand in august, tariful se va ridica pana la 1.000.000 de lei. O varianta pentru a mai taia vreo 20-30 de procente din aceste sume poate fi sejurul organizat prin agentii de turism. Numai pentru Neptun-Olimp sunt peste 200 de agentii care aduc turisti la hoteluri, aflam de la Cezar Catargiu, director general adjunct al statiunii. Cei mai nonconformisti sau iubitorii de mare mai putin pretentiosi pot insa alege oricand variante si mai ieftine: casutele de lemn sau cortul, unde se poate plati intre 300.000 de lei si…nimic. Dar si in aceste cazuri apar tot felul de cheltuieli peste care nu se poate „sari”. Cine doarme in cort trebuie sa foloseasca toaletele publice si dusurile de pe plaja. Iar taxele pentru acestea nu sunt deloc neglijabile: in luna iunie, taxele pentru toalete variau intre 10.000 de lei, in Mamaia, si 5.000 de lei in Vama Veche, unde cererea este, probabil, cea mai ridicata. Un dus, tot in luna iunie, te costa intre 10 si 15.000 de lei si este de asteptat ca preturile sa creasca in iulie si august.
O data cazarea rezolvata, nu iti mai ramane altceva de facut decat sa te simti bine. Dar si asta costa. Serviciile care iti golesc buzunarul la mare sunt, de regula, cele din restaurante. La acest capitol, litoralul romanesc este intesat cu restaurante, terase, baruri, pana la rulotele din care se servesc hamburgeri si hot-doguri preparati in conditii dubioase.
Mamaia este statiunea care abunda in restaurante si terase scumpe si elegante, atat pe faleza, cat si pe plaja. La cele mai multe dintre acestea, calitatea preparatelor este sigura, iar preturile pe masura. Sunt locuri unde o masa completa depaseste 1.000.000 de lei, dar si terase unde se poate bea o cafea cu doar 15.000 de lei.
In Neptun discotecile
au program redus
O alta statiune scumpa in ce priveste consumatia din restaurante si baruri este Neptun-Olimp. Aici, preturile depasesc cu mult calitatea ofertei, exceptand localurile celebre precum Calul Balan, restaurantul pescaresc Insula sau Crama Murfatlar. Aceasta din urma are ca atu colectia impresionanta de vinuri, care face deliciul turistilor.
Datorita vinurilor, o seara la Crama din Neptun este ceva mai vesela decat una obisnuita. Oferta completa include o degustare a cinci-opt sortimente de vin, o cina cu preparate specific romanesti si un program muzical folcloric. Toate acestea costa 20 de euro de persoana, daca meniul este complet, din care degustarea singura valoreaza cinci-sase euro. De regula, oferta se adreseaza grupurilor organizate, dar si turistii individuali pot beneficia de serviciile localului.
Restaurantele de calitate medie, din Venus, Jupiter sau Costinesti, au preturi ridicate, dar nu exagerate. O ciorba costa intre 25.000 si 45.000 de lei, o friptura, intre 50.000 si 75.000 de lei. Berea, bautura de referinta pentru vacantele de pe litoral, costa intre 15.000 de lei (halba) si 40.000 de lei (sticla), exceptand sortimentele de import, care pot ajunge la 80.000 de lei sticla.
La plaja, pe langa prosop si crema protectoare, turistii descopera, inevitabil, ca mai au nevoie de multe servicii. Plictisiti sa stea lungiti pe nisip, ei devin clientii centrelor de inchiriere de hidrobiciclete, banane plutitoare, vaporase de agrement, schi-jeturi sau ai fotografilor dotati cu o recuzita diversa si cu animale. Spre exemplu, o ora de plimbare cu hidrobicicleta costa in medie 40.000 de lei de persoana, si doua poze pe malul marii, aproximativ 50.000 de lei. Cea mai scumpa distractie pe plaja pare sa fie schi-jetul, care pentru zece minute de plimbare iti goleste buzunarul de 400.000 de lei.
In fine, cand parasesti plaja, spre seara, nu iti ramane de facut decat sa cauti alte modalitati (costisitoare) de agrement. O ora de distractie se masoara in bani in cele mai diferite feluri: la bowling, te costa aproximativ 300.000 de lei, pe terenul de tenis, 100.000 de lei, iar in discoteca… practic oricat. Discotecile din Neptun-Olimp se inchid, cuminti, la ora 1.00, pe cand celebrele localuri din Costinesti au adoptat o solutie de compromis: de la ora 1.00, muzica se aude mai incet…

Buget minimal: 200.000 lei/zi
Cheltuieli            Suma (lei)
Cazare la cort Vama Veche    0
O cafea                25.000
O sticla de apa minerala (2l)    20.000
O ciorba                30.000
Un hamburger            25.000
Hamsii prajite (200 g)        30.000
O paine                3.000
Taxa la toaleta (3 ori/zi)        15.000
Taxa un dus            10.000
Doua beri la halba        30.000
Total                188.000

Buget mediu: 1.100.000 lei/zi

Cheltuieli            Suma (lei)
Cazare la hotel de
doua-trei stele            500.000
Pranz la o terasa            250.000
Bere, sucuri, inghetata
pe plaja                100.000
O plimbare cu hidrobicicleta    40.000
O seara la discoteca, bar,
terasa                200.000
Total                1.090.000

Buget maximal: 8.400.000 lei/zi

Cheltuieli            Suma (lei)
Apartament patru stele        5.000.000
20 minute cu schi-jettt800.000
Inchiriere sezlongttt25.000
Pranz, meniu complet, r
restaurantttt1.000.000r
O plimbare cu vaporasultt100.000r
O seara la un restaurant r
de luxtttt1.000.000r
O noapte in local scumptt500.000r
Totaltttt8.400.000r
r
Stelele statiunilor In 2002r
r
Mamaiatt4,2 r
Curatenie tHHHHHr
Preturi ttHHHr
Servicii ttHHHHr
Cazare ttHHHHHr
Agrement tHHHHr
r
Jupitertt3,4 r
Curatenie tHHHr
Preturi ttHHHHr
Servicii ttHHHr
Cazare ttHHr
Agrement tHHr
r
Venustt3,4r
Curatenie tHHHHr
Preturi ttHHHr
Serviciit tHHHr
Cazare ttHHHHr
Agrement tHHHr
r
Costinestit2,8r
Curatenie tHr
Preturi ttHHHr
Servicii ttHHHr
Cazare ttHHr
Agrement tHHHHHr
r
Neptun-Olimpt2,6r
Curatenie tHHr
PreturittHr
Serviciit tHHHr
Cazare ttHHHr
Agrement tHHHHr
r
Cap Aurorat2,4r
Curatenie tHHHr
Preturi ttHHr
Servicii ttHHr
Cazare ttHHHr
Agrement tHHr
r
2 Maitt2,4r
Curatenie tHr
Preturi ttHHHHHr
Servicii ttHr
Cazare ttHHHHr
Agrement tHr
r
Eforiett2r
Curatenie tHr
Preturi ttHHHr
Serviciit tHHr
Cazare ttHHr
Agrement tHHr
r
Saturntt2r
Curatenie tHHr
Preturi ttHHHHr
Servicii ttHr
Cazare ttHHr
Agrement tHr
r
Vama Vechet1,6r
Curatenie tHr
Preturi ttHHr
Servicii ttHr
Cazare ttHr
Agrement tHHHr
r
Pentru a oferi o imagine de ansamblu a litoralului romanesc la inceput de sezon, am vizitat cele zece statiuni importante din punctul de vedere al cererii turistice. Apoi, am stabilit niste criterii de evaluare, la fixarea carora am luat in considerare lucruri care, in opinia noastra, sunt esentiale pentru calitatea unui sejur pe litoral. Acestea sunt curatenia, nivelul preturilor (comparativ cu nivelul calitatii serviciilor), conditiile si tarifele de cazare, posibilitatile de agrement. Fiecare din aceste criterii a fost notat cu stele, de la una la cinci. Astfel, o stea reprezinta cel mai scazut nivel, iar cinci stele reflecta o situatie foarte buna. Dupa notarea fiecarui criteriu in parte, am adunat punctele (adica stelele) si am impartit suma la cinci, adica numarul criteriilor luate in considerare. Astfel, am obtinut un punctaj mediu pentru fiecare statiune, in functie de care am realizat clasificarea finala. Din punctul de vedere al calitatii serviciilor, Mamaia a reunit cele mai multe puncte. Pe ultimul loc, dupa aceleasi criterii, se afla Vama Veche.