Bugetul e dator la 2.000.000 de romani

Restantele sunt de ordinul sutelor de miliarde de lei. Alte cateva milioane de romani, de la care statul ar urma sa incaseze diferente de impozit, nu au depus declaratii de venit, desi ar fi trebuit sa o faca. Incapabil sa le restituie la timp primilor banii datorati, Ministerul Finantelor nu-i poate gasi nici pe ultimii pentru a le impozita veniturile nedeclarate. Cauza: problemele de gestionare a impozitului pe venitul global, in conditiile unei infrastructuri informatice insuficiente si a num

Restantele sunt de ordinul sutelor de miliarde de lei. Alte cateva milioane de romani, de la care statul ar urma sa incaseze diferente de impozit, nu au depus declaratii de venit, desi ar fi trebuit sa o faca. Incapabil sa le restituie la timp primilor banii datorati, Ministerul Finantelor nu-i poate gasi nici pe ultimii pentru a le impozita veniturile nedeclarate. Cauza: problemele de gestionare a impozitului pe venitul global, in conditiile unei infrastructuri informatice insuficiente si a numarului mic de angajati la administratiile financiare. Rezultatul: doar 2,36 milioane de contribuabili sunt prinsi in sistemul IVG cu decizii de impunere, carora statul trebuie sa le restituie aproape 1.670 miliarde de lei, de doua ori mai mult decat are de incasat. Potrivit ministrului Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, numarul mic al angajatilor constituie intr-adevar o problema, dar aceasta este una „perpetua”.
Desi consuma resurse mari de timp si bani, „afacerea IVG” se dovedeste mai degraba paguboasa pentru bugetul statului. Conform fostului ministru de Finante, Decebal Traian Remes, cele 2,3 milioane de contribuabili pentru care au fost emise decizii de impunere reprezinta mai putin de jumatate din numarul total al celor care ar fi trebuit sa fie prinsi in sistem, in conditiile in care populatia ocupata numara peste 10,4 milioane de persoane, din care aproape sase milioane salariati si 4,4 milioane cu alte venituri. „Numarul ar trebui sa fie cel putin dublu. Sunt insa foarte multi care nu depun declaratii de venit si care nu pot fi identificati, din cauza capacitatii informatice la pamant. Acestia provin, in principal, din zona salariatilor cu carte de munca care obtin si venituri suplimentare, adesea din alte judete, din zona profesiilor liberale, a pensionarilor cu surse suplimentare de venit, dar mai ales din zona muncii la negru”, apreciaza Remes.
Reprezentantii din teritoriu ai Ministerului Finantelor sustin ca urmarirea incasarilor, la fel ca si restituirea diferentelor de impozit catre contribuabili, este ingreunata de insuficienta personalului si a infrastructurii informatice. La cel mai mare sector din capitala (1), intregul serviciu de urmarire-incasare taxe si impozite are un singur calculator si sase angajati. Aici au ramas netransmise aproape 20.000 de decizii de restituire, insumand circa 50 de miliarde de lei. La Cluj, restantele depasesc 20 de miliarde de lei, situatia repetandu-se in majoritatea judetelor.
Ministerul Finantelor, pierdut in haosul IVG
Administratiile financiare din tara, depasite de problemele gestionarii impozitului pe venitul global
Desi a inceput depunerea declaratiilor de venit pentru 2002, contribuabilii romani inca mai asteapta cateva sute de miliarde de lei pe care statul intarzie sa-i restituie
in contul anului 2001.
In mai putin de o luna, pe data de 15 mai, expira termenul de depunere a declaratiilor de venit global pentru anul trecut. Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu a reusit insa nici pana acum sa clarifice situatia sumelor incasate si a celor restituite in contul anului 2001. Desi au depus de anul trecut declaratiile de venit pentru 2001, cateva zeci de mii de contribuabili nu au primit inca decizii de impunere. Cei mai multi ar urma sa afle ca au de primit bani de la stat. De altfel, dupa regularizarea impozitului anual datorat cu platile anticipate din 2001, pentru Ministerul Finantelor rezulta obligatia de a restitui sume aproape de doua ori mai mari decat cele pe care are de incasat. In cazul intarzierilor sale la plata, legislatia nu stabileste insa penalizari decat de anul acesta.
Intr-un comunicat publicat in octombrie, Ministerul Finantelor anunta ca „s-a dispus finalizarea pana la data de 30 noiembrie 2002 a actiunilor de emitere si comunicare a deciziilor de impunere catre contribuabili”. La aproape cinci luni, transmiterea deciziilor este departe de finalizare. Din octombrie, MFP nu a mai prezentat niciodata din proprie initiativa situatia la zi. Dupa demersurile noastre de a obtine date centralizate la nivel national, reprezentantii institutiei nu au putut dezvalui decat stadiul transmiterii deciziilor la 30 noiembrie 2002. La acea data, diferentele de impozit rezultate in urma regularizarii atarnau in favoarea contribuabililor: 1.669,566 miliarde de lei de restituit catre acestia si doar 862,473 miliarde de lei de plata. In calcule nu au intrat insa decat 2.369.548 contribuabili pentru care Finantele emisesera decizii de impunere (86% din ele cu diferente de restituit). Pana in noiembrie, ramasesera netransmise 215.434 decizii, 98% fiind cu diferente de restituit.
Deciziile de restituire
ies mai mult fortat
In privinta sumelor incasate de la contribuabili, a diferentelor pe care statul le-a restituit pana acum si a celor ramase nerestituite, misterul ramane total, desi toate directiile generale ale finantelor publice din tara au obligatia de a transmite periodic ministerului rapoarte cu situatia la zi. Cu cateva exceptii, administratiile financiare impartasesc „discretia” MFP. Dupa ce ne-a informat ca a reusit sa colecteze date la zi din patru sectoare din cele sase ale Capitalei, Carmenita Marinescu, sef-serviciu la DGFP Bucuresti, a renuntat brusc la a ni le mai comunica. Motivul: un telefon la minister, de unde s-a transmis ca nici o informatie pe aceasta tema nu poate fi data fara aprobarea MFP.
Despre dimensiunea haosului din administrarea impozitului pe venitul global ne face o idee seful Serviciului urmarire-incasare impozite si taxe de la Administratia Financiara a sectorului 1 Bucuresti, Nicolae Bica: „Din 24.500 decizii de impunere cu diferente de restituit insumand 57 miliarde de lei, aproape 20.000 au ramas cu sumele respective nereturnate. In intregul serviciu de urmarire de la cel mai mare sector au ramas doar sase angajati din 38, cu un singur calculator. Trei dintre ei stau aproape permanent pentru a citi scrisorile contribuabililor care solicita restituirea cu prioritate a diferentelor de impozit, din cauza unor grave probleme personale. Numai eu am acum pe masa cateva mii de decizii de restituire, iar alaturi ma asteapta si sase kilograme de amenzi trimise de Politie. Nu pot trimite o instiintare de restituire la Trezorerie fara a fi semnata in original. Pe o decizie sunt necesare cinci semnaturi, la care se adauga alte doua pentru compensarea cu alte datorii la stat. Pe unicul calculator trebuie verificate toate compensarile. La un inspector stai aproape doua ore pentru a-ti face un mandat postal. In final, decizia de restituire iese mai mult fortat”.