Miercuri, acordul privind bugetul Uniunii Europene pentru următorii şapte ani a fost, în cele din urmă, aprobat. Cât despre planul de redresare, Parlamentul European şi Consiliul UE mai au de negociat, se arată într-un material publicat de La Libre Belgique.
Votul Parlamentului European a fost ultima etapă a unui parcurs sinuos de mai bine de doi ani. Cu 548 voturi pentru, 81 împotrivă și 66 abțineri, Parlamentul European a aprobat oficial, miercuri, acordul din 10 noiembrie cu Președinția germană a Consiliului (reprezentând statele membre) privind bugetul Uniunii pentru perioada 2021- 2027.
În rândurile europarlamentarilor belgieni, cei 3 din N-VA (inclusiv Johan Van Overtveldt, care a condus negocierile pentru Parlament) s-au abținut; PTB și Vlaams Belang au votat împotrivă). Cadrul financiar multianual (CFM) definește politicile, programele și proiectele pe care le va finanţa Uniunea, precum şi modul în care o va face în următorii șapte ani: fondurile structurale și de investiții, politica agricolă comună, vacile sacre bugetare, dar și cercetarea, rețelele transeuropene, politica externă a UE, gestionarea migrației, securitatea, scriu jurnaliştii La Libre Belgique.
Votul pune capăt unui lung şi dificil parcurs legislativ și politic, care a început în mai 2018, când Comisia Juncker și-a prezentat proiectul CFP, primul fără Regatul Unit, a cărui plecare a lăsat o gaură de zece miliarde de euro pe an. În februarie 2020, liderii celor 27 nu reușiseră să găsească un compromis pe baza acestei propuneri.
Apoi, în luna mai, Comisia prezidată de Ursula von der Leyen a făcut o nouă propunere de buget multianual. Ea a adăugat un plan de redresare de 750 de miliarde de euro, Next Generation UE, finanțat prin împrumuturi europene. În luna iulie, a fost nevoie de patru zile și patru nopți pentru ca șefii de stat și de guvern să accepte un pachet global de 1.800 miliarde de euro.
A fost un pas crucial, dar nu final. Trebuia să se ajungă şi la un acord cu Parlamentul European pentru CFM. Dificultatea pentru Parlamentul European, în acest gen de exerciții, este că vine după bătălie și poate modifica doar marginal Acordul celor douăzeci și șapte. Deputații și-au manevrat barca pentru a atinge maximul posibil. Acest lucru nu înseamnă nimic: ei au luptat pentru a obține o creștere fără precedent a plafoanelor unei sume globale de 15 miliarde de euro destinată mai multor programe.
Acordul interinstituțional încheiat cu Consiliul și Comisia, aprobat tot miercuri, stabilește o foaie de parcurs pentru crearea de noi resurse proprii (inclusiv o taxă pe carbon la frontiere, o taxă digitală și o taxă pe tranzacțiile financiare) pentru a alimenta bugetul european, care depinde în mare măsură de contribuțiile statelor membre pe baza venitului național brut, și pentru finanțarea rambursării pachetului de redresare. Au insistat asupra întăririi viitorului mecanism care protejează fondurile europene de încălcările statului de drept observate în statele membre.
Opunându-se acestui compromis, Ungaria și Polonia au respins adoptarea, în unanimitate, de către Cei 27 a CFM și a planului de redresare. Liderii celor douăzeci și șapte s-au angajat într-o strategie săptămâna trecută, adoptând o declarație care a eliminat obstrucția Budapestei și Varșoviei.
Cadrul 2021-2027 este o realitate, iar vinerea aceasta, deputații ar trebui să adopte și bugetul 2021, primul din ciclu. Și planul de redresare? Parlamentul nu a găsit încă un acord cu Consiliul cu privire la regulamentul de înființare a instrumentului de recuperare și reziliență, marea bucată de 672,5 miliarde de euro pentru Next Generation EU. Mai presus de toate, în fiecare stat membru, toate parlamentele competente trebuie să aprobe creșterea plafonului resurselor proprii ale UE, pentru a permite Comisiei să împrumute bani pentru finanțarea planului. O formalitate? Rămâne de văzut…