Bugetul pe 2025 intră în procedură parlamentară de urgență

Bugetul pe 2025. Parlamentarii au posibilitatea de a depune amendamente și propuneri de modificare până luni, la ora 16:00.

Marți, proiectul de buget va fi analizat în comisiile reunite de specialitate, urmând ca miercuri, începând cu ora 10:30, să fie examinat de comisiile reunite de buget, care vor întocmi raportul final. Acesta ar trebui finalizat până la ora 13:00, pentru ca legile să fie supuse dezbaterii și votului în plenul comun al Parlamentului.

Executivul s-a întrunit sâmbătă dimineață pentru a aproba bugetul aferent anului 2025.

La debutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că bugetul pentru anul viitor nu presupune creșteri de taxe și impozite, punând accent pe alocarea unor fonduri semnificative pentru investiții și dezvoltare.

”Adoptăm azi proiectul de buget pe 2025, unul fără modificări de taxe şi impozite. Este un buget de dezvoltare, ca şi anul trecut, în care investiţiile ajung la un nou record – 150 de miliarde de lei, un plus 30 de miliarde faţă de anul trecut”, a declarat Marcel Ciolacu, sâmbătă, în debutul şedinţei de Guvern.

20% din cheltuielile totale din 2025 reprezintă investiţii

”Asta se va vedea în creşterea PIB la 1.913 miliarde lei, iar la mijlocul anului viitor vom ajunge la un PIB de 2.000 miliarde lei, adică 400 miliarde euro, dublu faţă de anul 2018. Este un semn clar că România intră într-o altă ligă economică”, a mai declarat premierul.

Premierul a subliniat că, simultan, sunt diminuate cheltuielile administrative ale statului cu 0,5 puncte procentuale, prin optimizarea atât a costurilor de personal, cât și a celor destinate bunurilor și serviciilor.

”Protejăm în continuare puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici. Am crescut din 1 ianuarie salariul minim la 4.050 lei. În 2025, câştigul salarial net va creşte cu 6,1%, peste nivelul inflaţiei de 4,4%. Am insistat să acordăm un sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici şi îmi asum această decizie”, a mai declarat premierul.

Premierul a precizat că sprijinul pentru economie și IMM-uri va continua, prin intermediul schemelor de ajutor de stat incluse în Planul Bugetar Structural convenit cu Comisia Europeană.

”Sunt zeci de miliarde de lei ţintite spre creşterea producţiei industriale locale. Mi-al dori ca împreună să promovăm firme şi produse româneşti oriunde, chiar şi pe TikTok”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a precizat că se alocă 11 miliarde Programelor Anghel Saligny şi PNDL, 8,2 miliarde proiectelor PNRR şi 3,3 miliarde celor din fonduri europene.

”Cea mai mare miză a acestui buget este exploatarea la maxim a fondurilor europene disponibile. Este o alocare istorică de 4,6% din PIB, adică peste 17,5 miliarde euro. Sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre folosind banii europeni şi voi pune o presiune uriaşă pe toată lumea să luăm aceşti bani”, a mai declarat premierul.