studenti care si-au petrecut Revelionul pe partie la Predeal. De la studentii care cersesc la metrou la studentii care pierd nopti intregi cantand la chitara si band bere ieftina. De la povestea studentilor care au devenit deja maturi deoarece lucreaza in doua, trei locuri ca sa reuseasca sa se intretina, la povestea studentilor care fac comert cu telefoane mobile. Din cand in cand, mai intervine cate o scurta poveste cu greve care mai modifica pe alocuri un sistem pus pe experimente, dar, mai ales, apare povestea cu bursele prea mici si prea putine. In aceasta perioada, cea mai importanta poveste a fiecarui student este sesiunea.
Manualele aseistului, un milion si ceva
La prima vedere, sesiunea nu pare a fi prea dramatica. Poate nici nu este. Totusi, o simpla sesiune necesita mai multi bani si mai multa bataie de cap decat ne-am putea imagina. De exemplu, un student al Academiei de Studii Economice (ASE) cheltuieste aproximativ 900.000 lei, bani cu care cumpara doar cartile absolut necesare pentru examenele pe care trebuie sa le sustina in fiecare sesiune. Daca adaugam la aceasta suma banii necesari pentru cartile rare care nu se gasesc decat in biblioteci si pe care studentii trebuie sa le copieze partial sau in intregime la xerox sau banii necesari pentru dactilografierea ori printarea referatelor si a diverselor proiecte care, in era noastra, trebuie musai sa fie scrise la calculator, suma sare mult de un milion. Daca mergem mai departe si luam in considerare studentii care nu prea au frecventat cursurile in timpul semestrului si, deci, au nevoie sa copieze la xerox respectivele cursuri, aceasta in cazul fericit in care studentul chiulangiu nu este nevoit sa si le cumpere, deja suma devine ingrijoratoare. si daca mergem si mai departe si calculam cursurile micsorate, adica asa-numitele copiute, precum si cafeaua si tigarile pe care studentii „viciosi” le consuma in timpul sesiunii, ajungem la aproximativ suma necesara pentru platirea intretinerii unei garsoniere in timpul iernii. Mai sunt bauturile racoritoare care ridica suma la aproximativ 2.000.000 lei, daca se „contabilizeaza” un suc in fiecare zi. si nu mai punem la socoteala bauturile energizante sau lecitina pe care unii dintre studenti le folosesc si care nu sunt deloc ieftine.In cazul unui student la Drept, lucrurile se complica si mai mult. Cartile necesare pentru o sesiune sunt mai multe si mai scumpe. Stelian Mic este student in anul doi la ASE la Studii Economice in Limbi Straine (SELS) si in anul intai la Drept. „Invatatul fara sacrificiu nu se poate, dar ar fi mai bine ca sacrificiul sa nu fie de ordin pecuniar”, afirma el. Stelian a cheltuit aproximativ un salariu mediu pe economie pentru cartile necesare ambelor facultati. Numai permisul pentru inscriere la British Council, biblioteca unde studentii de la SELS trebuie sa invete, costa 600.000 lei, iar pentru proiecte si fotocopii Stelian a cheltuit mai mult de jumatate de milion. Adaugand vitaminele pe care le foloseste, precum si sucurile fara de care nu putea invata, suma totala pe care Stelian o cheltuieste pe sesiune se rotunjeste la 5.000.000 lei.
Orice medicinist este un mic Hamlet
La Medicina numai un atlas bun de anatomie pe care fiecare student trebuie sa-l aiba (deoarece nu se imprumuta de la biblioteca) costa intre 2.500.000 si 3.500.000 lei, iar un dictionar medical de care studentii au nevoie pentru a se familiariza cu termenii noi costa mai mult decat chiria la camin pe o luna de iarna, adica 700.000 lei. Exista si costuri specifice Medicinei: fiecare student trebuie sa aiba un craniu. „Trebuie sa cunosti raporturile la muschi, artere, nervi, dar la cap trebuie neaparat sa le vizualizezi in spatiu”, explica Andra Ionean, studenta la Medicina in anul doi. Un craniu costa intre 100 si 150 de dolari, iar un schelet intreg ajunge pana la 1.000 de dolari. Uneori, studentii se asociaza cate doi, trei pentru a putea cumpara un craniu. Medicinistii trebuie sa-si cumpere si halat, papuci de spital, stetoscop, tensiometru, desigur tot din banii primiti de la parinti. „Daca vrei sa devii un medic bun, trebuie sa inveti mereu. In sesiune inveti si mai mult, stai numai in casa si este foarte stresant”, continua Andra.Cu toate ca in sesiune studentii fac mai multa risipa de energie si bani, oricare dintre ei stie ca cele trei-patru saptamani de examene constituie una dintre cele mai frumoase perioade ale anului universitar; asta pentru ca dupa ea vine intotdeauna vacanta.
Bugetul pentru o sesiune are cel putin sapte cifre
12 februarie 2004, 12:00
Ultima modificare în 12 februarie 2004, 14:00
studenti care si-au petrecut Revelionul pe partie la Predeal. De la studentii care cersesc la metrou la studentii care pierd nopti intregi cantand la chitara si band bere ieftina. De la povestea studentilor care au devenit deja maturi deoarece lucreaza in doua, trei locuri ca sa reuseasca sa se intretina, la povestea studentilor care fac comert cu telefoane mobile. Din cand in cand, mai intervine cate o scurta poveste cu greve care mai modifica pe alocuri un sistem pus pe experimente, dar, mai a
Etichete: arhiva,
sesiune
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook