Bugetul general centralizat, care cuprinde și banii consiliilor județene, este estimat la 72,8 mld. lei în acest an, o creștere de 9,4% față de veniturile estimate în 2016.
Veniturile proprii ale primăriilor, provenite cu precădere din impozite și taxe locale, sunt estimate la 10,1 mld. lei, în scădere cu 0,6 puncte procentuale față de încasările din 2016. Ponderea acestor venituri în bugetul total al primăriilor este de doar 16,6%.
Cotele defalcate din impozitul pe venit reprezintă 20,7 mld. lei, respectiv 33,7% din bugetul total al primăriilor, contribuție în creștere cu 3,3 puncte procentuale comparativ cu datele anului anterior.
Guvernul a alocat în acest an 400 mil. lei pentru finanțarea drumurilor județene și comunale, o creștere de peste 14% față de banii direcționați în 2016.
Anul acesta merg mai mulți bani spre primării și pentru finanțarea învățământului particular. Bugetul destinat acestui sector în 2017 se ridică la 112,4 mil. lei, cu 7% peste bugetul din 2016.
În schimb, din subvențiile de la bugetul de stat care ajung la primării s-a tăiat mai bine de 20%. Anul acesta s-au alocat circa 6,4 mld. lei pentru finanțarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap, ajutorul pentru încălzirea locuinței cu lemne, finanțarea investițiilor derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală și pentru susținerea derulării proiectelor din bani europeni.