În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Cseke Attila a oferit și detalii despre Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Pentru acest program, bugetul alocat este de un miliard de lei, iar facturile neachitate se ridică la aproximativ 400 de milioane de lei.

Cseke Attila spune că PNDL se află într-o etapă finală

Ministrul a subliniat că PNDL se află într-o etapă finală, fiind necesare fonduri doar pentru un număr redus de obiective de investiții rămase de finalizat.

Referitor la Compania Națională de Investiții (CNI), Cseke Attila a precizat că toate facturile restante au fost achitate la sfârșitul anului trecut.

Pentru anul 2025, bugetul destinat investițiilor realizate prin intermediul CNI este de 2,5 miliarde de lei, conform prevederilor din legea bugetului de stat.

„Pentru «Anghel Saligny» avem 10 miliarde de lei în bugetul Ministerului Dezvoltării, în condiţiile în care, transparent şi deschis, am vorbit şi despre facturile restante pe care le avem pe acest program de investiţii, care însumează 3,7 miliarde. Pe PNDL avem o sumă de credite bugetare de un miliard de lei, în condiţiile în care avem şi acolo facturi restante de 400 de milioane, dar programul este la final, sunt foarte puţine obiective de investiţii care mai trebuiesc finanţate”, a afirmat ministrul.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Există o creștere semnificativă a bugetului față de cel inițial stabilit pentru 2024

Ministrul a comparat aceste alocări cu cele din anul precedent, afirmând că există o creștere semnificativă a bugetului față de cel inițial stabilit pentru 2024. De asemenea, el a menționat că, în a doua parte a anului, în funcție de ritmul investițiilor și de posibilitățile financiare, ar putea fi alocate resurse suplimentare.

„La Compania Naţională de Investiţii, printr-un efort guvernamental important, la sfârşitul anului trecut, am reuşit să plătim toate facturile restante, deci am intrat în 2025 fără facturi restante. Bugetul alocat pentru investiţiile prin CNI este de 2,5 miliarde de lei în legea bugetului de stat.

Dacă comparăm bugetul iniţial 2024 cu bugetul iniţial 2025, atunci este o creştere semnificativă de buget. În a doua parte a anului investiţiile având un anumit ritm, în măsura posibilităţilor financiare, se mai alocă resurse financiare pentru bugetul Ministerului Dezvoltării. Dar important pentru 2025 este că vom avea un sistem predictibil, transparent, de plăţi, respectiv de asumare de investiţii, astfel încât să nu mai ajungem în situaţia în care, la un moment dat, luni întregi să nu mai putem să plătim lucrări”, a completat Cseke Attila.

Obiectivul principal pentru 2025 este asigurarea unui sistem predictibil și transparent de plăți și asumare a investițiilor, astfel încât să se evite blocajele financiare care ar putea întârzia lucrările.