Bugetul „Rabla Plus” pentru persoanele juridice, epuizat în doar patru ore de la lansare

Sursă: Dreamstime

Potrivit datelor Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), aproape 2.000 de persoane fizice au transmis cereri de finanțare pentru programele Rabla Clasic" şi "Rabla Plus", în primele patru ore de la începutul primei sesiuni din acest an.

AFM a transmis că până la ora 14:00, au fost depuse în cadrul programului „Rabla Clasic” 247 de dosare pentru persoane juridice, 21 de dosare pentru instituţii publice şi 986 înscrieri din partea persoanelor fizice.

Bugetul pentru „Rabla Plus”, epuizat în primele patru ore

În Programul „Rabla Plus”, au fost transmise, în același interval de timp, 2.015 dosare pentru persoane juridice, cu menţiunea că bugetul a fost epuizat în patru ore de la deschiderea sesiunii, 60 de dosare pentru instituţii publice şi 1.902 înscrieri persoane fizice (dintre care 1.665 pentru autovehicule electrice şi 237 pentru autovehicule electrice hibride).

„Şi în acest an bugetul pentru Programul Rabla Plus destinat persoanelor juridice a fost epuizat foarte rapid, în patru ore de la startul sesiunii de finanţare. Avem încă o dată confirmarea că românii au înţeles necesitatea „alegerilor verzi” pentru a micşora impactul asupra climei, astfel încât fiecare dintre noi să aducă o schimbare pe termen lung. Putem spune că succesul de care se bucură Programul Rabla Plus se datorează modului în care cetăţenii îşi doresc să participe activ la protejarea mediului, în special în marile oraşe ale ţării”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu Adrian Neculaescu.

Sesiunile pentru înscrierile persoanelor fizice şi juridice în cadrul programelor „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” au fost lansate vineri, 24 martie. Persoanele fizice sau instituțiile publice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe până la data de 30 iunie 2023 sau până la epuizarea bugetului alocat acestei sesiuni.

Bugetele acordate pentru etapa care se va derula în perioada 24 martie – 30 iunie 2023 sunt: pentru „Rabla Clasic” – persoane juridice (130 milioane de lei), persoane fizice (235 milioane de lei) şi Unităţi Administrativ-Teritoriale şi instituţii publice (27 milioane de lei); pentru „Rabla Plus” – persoane juridice (200 milioane de lei), persoane fizice (300 milioane de lei) şi UAT-uri şi instituţii publice (46 milioane de lei), potrivit Agerpres.

Modificările aduse programelor „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”

AFM a precizat, totodată, că anul acesta, programele au suferit niște modificări. Pentru Programul Rabla Clasic, prima de casare a fost majorată la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate. Prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 155 g CO2/km în sistem WLTP.

La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri: în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP; în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC; în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid; în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru achiziţionarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga: un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC sau ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

În ceea ce privește Programul Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul finanţării este de: 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat; 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate; pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.