S-a reuşit modificarea PNRR, după negocieri cu Comisia Europeană
Bugetul României. Marcel Ciolacu i-a felicitat, joi, pe toți cei implicați în modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNNR) și în negocierea sa cu Comisia Europeană. A evidențiat că, prin efortul coordonat al întregii echipe, s-au obținut argumente și cifre corecte care au convins CE să accepte planul.
A subliniat eliminarea pragului de 9,4% din PIB, considerat toxic, care ar fi afectat veniturile pensionarilor români pe termen lung.
Referitor la PNRR, a menționat obținerea a 1,4 miliarde de euro pentru programul REPowerEU, destinat instalării de panouri fotovoltaice și eficienței energetice în locuințe. A evidențiat sprijinul acordat direct consumatorilor, cu 60.000 de gospodării care pot accesa acest program.
Totodată, a menționat deblocarea programului „Casa Verde Fotovoltaice” și pregătirea unei noi sesiuni cu asigurarea că nu vor exista probleme în desfășurare.
Au fost alocate 3,5 miliarde de lei pentru medicamente și materiale sanitare
În ceea ce privește finanțarea sistemului de sănătate publică, a anunțat alocarea a 3,5 miliarde de lei pentru medicamente și materiale sanitare, cu asigurarea finanțării până la sfârșitul anului. S-au aprobat și plățile necesare pentru investiții la Spitalul Clinic de Urgență din Timișoara și Spitalul de Urgență pentru Copiii „Grigore Alexandrescu” din București.
Referitor la susținerea mediului privat, a anunțat majorarea cu 4 miliarde de lei a plafonului total al garanțiilor acordate în cadrul schemei de ajutor de stat IMM Invest până la 31 decembrie 2023. Marcel Ciolacu a estimat că ajutoarele de stat vor fi acordate pentru circa 31.000 de companii până la finalul anului.
Au fost asigurate 13,7 miliarde de lei pentru acoperirea cheltuielilor sociale esențiale
În ceea ce privește resursele financiare, premierul a menționat că ministrul Economiei, Marcel Boloș, a asigurat 13,7 miliarde de lei pentru a acoperi cheltuielile sociale esențiale ale statului până la sfârșitul anului, inclusiv pentru pensii, alocații, șomaj, educație, sănătate și ajutoare de încălzire. S-a adus în discuție și progresele realizate în aplicarea instrumentelor fiscale de tip electronic pentru reducerea evaziunii fiscale.
De asemenea, a menționat că toate proiectele importante de investiții publice vor continua până la sfârșitul anului, fără riscul apariției unor blocaje. Marcel Ciolacu a anunțat o ordonanță de urgență pentru susținerea derulării în bune condiții a Programului Național de Dezvoltare Locală și a Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.
El a evidențiat că se dorește ținerea sub control a cheltuielilor publice și, în același timp, oferirea șansei autorităților locale să-și finalizeze investițiile începute.
„Și Ministerul Agriculturii are o veste bună pentru fermierii români: o propunere nerealistă de reducere a cantității de pesticide din agricultură a fost respinsă în Parlamentul European și doresc să mulțumesc parlamentarilor europeni români care au votat împotriva acestui demers.
Era normal să fie respinsă; a fost respinsă cu 20 de voturi, pentru că și în prezent fermierii români folosesc doar o treime din media europeană, în condițiile în care fermierii din alte state folosesc cantități și de patru ori mai mari decât cele ale fermierilor români. Vrem și noi o agricultură prietenoasă cu mediul, dar asta nu se poate fără a ține cont de realitățile existente în fiecare țară.
Și, apropo de mediu, mai sunt doar câteva zile până pe 30 noiembrie, când intră în vigoare sistemul de garanție-returnare, cel mai mare proiect public-privat din România. Sunt alocate peste 85 de milioane de euro. Ne propunem să colectăm 7 miliarde de deșeuri care să fie reciclate anual.
Îl rog pe domnul ministru al Mediului, Mircea Fechet, să folosească fiecare zi rămasă pentru a explica public importanța acestui program și modul în care se derulează și, de asemenea, vreau să-l felicit pentru determinarea sa de a pune acest program în aplicare”. a adăugat premierul României.