Ministrul sanatatii din Ungaria, Tamas Szekely, a anuntat ca bugetul pe care il gestioneaza are pentru anul in curs un surplus de 25 miliarde de forinti (93,5 milioane de euro). Din acesti bani 5,7 miliarde de forinti (21,3 milioane de euro) au fost deja reintrodusi in sistem, acolo unde era nevoie urgenta de bani in plus. Trendul este general, deoarece chiar si dupa executia bugetului de stat, Ungaria a obtinut un plus.
Printre masurile care au adus bani in plus la bugetul sanatatii se numara eliminarea unei taxe. Este vorba despre suma platita pentru deplasarea doctorilor de stat la domiciliul pacientilor, in plus fata de taxa pentru consultatia propriu-zisa. Dupa ce plata nu mai era in vigoare, numarul solicitarilor a crescut cu circa 11%, ceea ce a dus la venituri mai mari din vizitele doctorilor, dar si la o crestere a consumului de medicamente.
Cu toate acestea, sistemul sanitar maghiar nu sta chiar pe roze. Datoriile spitalelor se ridica acum la un total de 60 miliarde de forinti (224,5 milioane de euro), iar o mare parte dintre cladirile acestora au nevoie de consolidari, fiind prea vechi. De altfel, cheltuielile spitalelor pe echipamente si consumabile au crescut cu 10,1% peste inflatie, iar sindicatele din Sanatate cer majorari de peste 11%. In plus, ministrul a adaugat ca imbatranirea medicilor este o alta problema cu care tara sa se confrunta, ca urmare a plecarii tinerilor pese hotare. Din calculele ministrului, cand actualii angajati din sistem vor intra in masa la pensie, Ungaria ar avea nevoie urgenta de medici. In prezent, in tara vecina exista 37.000 de medici.