Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, va propune luni un buget de 3.800 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2010-2011, cu un deficit bugetar de 1.600 miliarde de dolari, şi va stabili ca scop prioritar restrângerea indicatorului la 4% din PIB până în 2013, potrivit Wall Street Journal.
Deficitul bugetar din anul fiscal 2009-2010, care se va încheia pe 30 septembrie, va fi mai ridicat decât cel de 1.400 miliarde de dolari din perioada financiară anterioară, parţial din cauza cheltuielilor care vor fi efectuate de guvern pentru crearea de nou locuri de muncă.
Obama vrea totodată alocarea a 25 de miliarde de dolari pentru administraţiile statale aflate în dificultăţi fnianciare, în principal pentru a sprijini programul Medicaid de servicii de sănătate publică pentru populaţia săracă.
Majorarea cheltuielilor publice în domenii prioritare
Pentru a reduce deficitul în următorii ani, administraţia SUA se va baza pe unele reduceri de cheltuieli care au mai fost propuse, însă nu au trecut de Congres, pe cooperarea legislativului şi pe activitatea unei comisii care nu a fost încă înfiinţată şi care va avea rolul de a identifica şi propune soluţii de scădere a golului de finanţare al bugetului de stat şi a datoriei de stat.
Totodată, bugetul pregătit de guvern va cuprinde măsuri de abordare a problemei şomajului, după ce rata de neangajare a ajuns aproape de maximul ultimilor 30 de ani în SUA. Obama va propune majorarea cheltuielilor publice în domenii prioritare, precum educaţia şi cercetarea ştiinţifică.
Aceşti factori pun însă sub semnul întrebării progresele care ar putea fi obţinute de administraţie în vederea reducerii deficitului bugetar până în 2013. În anul fiscal 2008-2009, Statele Unite au înregistrat un deficit bugetar de 1.400 miliarde de dolari, reprezentând 9,9% din Produsul Intern Brut (PIB).
Buget fundamentat pe presupunerea că economia se va relansa
Conform bugetului pregătit pentru exerciţiul financiar 2010-2011, Obama vrea scăderea deficitului la 1.300 miliarde de dolari în această perioadă şi restrângerea indicatorului la 700 miliarde de dolari în 2013-2014, potrivit unor surse oficiale apropiate Casei Albe, citate de WSJ.
Bugetul este fundamentat pe presupunerea că economia se va relansa, majorând veniturile din taxe odată cu creşterea veniturilor companiilor, şi reducând în acelaşi timp cheltuielile publice pentru sprijinirea mediului de afaceri.
SURSA: Mediafax