„Prin bugetul pentru anul viitor ne propunem continuarea finanțării programelor de investiții și implementarea acțiunilor din PNRR.
Totodată, gestionăm atent deficitul bugetar și inflația, pentru a găsi resursele bugetare pentru mărirea salariilor, a pensiilor și pentru măsurile necesare protejării populației vulnerabile”, a postat Nicolae Ciucă pe Facebook.
Premierul a mai anunțat că Ministerul Energiei și cel al Finanțelor se vor reuni într-o ședință de guvern ce va avea loc săptămâna viitoare, cu scopul de a dezbate măsurile necesare pentru compensarea prețului la carburant.
Până la sfârșitul acestei luni, se va adopta și un act normativ pentru sprijinirea persoanelor care folosesc lemne de foc pentru a se încălzi. Acesta a declarat că o altă măsură de a economisi energie ar fi înlocuirea becurilor clasice cu cele de tip LED, deoarece consumă mai puțin.
„În ceea ce privește eficientizarea energetică, Ministerul Mediului va veni cu o măsură specifică de sprijinire a populației în vederea înlocuirii becurilor cu filament cu cele pe bază de LED, dar și cu măsuri care să contribuie la reducerea risipei la nivelul instituțiilor guvernamentale. Consolidăm pachetul soluțiilor guvernamentale cu noi măsuri care vin în sprijinul cât mai multor cetățeni și oferă susținere mai consistentă sectoarelor economice”, mai spune Nicolae Ciucă.
Ce spune premierul României despre obținerea independenței energetice?
Miercuri, în cadrul Conferinței Internaționale a Gazului din România, Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul și-a stabilit ca obiectiv obținerea independenței energetice a României, mai exact să ne asigurăm 90% din gazul necesar din resurse interne.
”Guvernul pe care îl conduc şi-a asumat ca obiectiv important obţinerea independenţei energetice şi transformarea României într-un factor de securitate energetică în regiune. Noua Lege offshore şi încurajarea investiţiilor în acest sector fac posibilă exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră şi, în următorii ani, a celor de mare adâncime din judeţul Buzău.
2022 este anul în care a început extracţia gazelor naturale în platoul continental al Mării Negre. Odată cu concretizarea acestor surse noi, vom reuşi să asigurăm, din resurse interne, 90% din necesarul de consum”, spune premierul.
Acesta a mai spus și ca acest lucru va dovedi „capacitatea României de a găsi noi soluții într-o perioadă în care furnizarea de gaze la nivel mondial este amenințată de războiul din Ucraina.”
Sprijin pentru Republica Moldova
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că guvernul a acordat atenției și sprijinului pentru Republica Moldova, care este foarte afectată de criza energetică.
”Operaţionalizarea gazoductului Oneşti-Gherăeşti-Leţcani-Ungheni-Chişinău este un sprijin consistent pentru că oferă posibilitatea Republicii Moldova să preia până la 2,2 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an”, premierul.