El s-a arătat nemulţumit de performanţele slabe ale ţării noastre în atragerea fondurilor comunitare nerambursabile, apreciind că situaţia a fost generată de lipsa de consultare, în anul 2006, a consiliilor judeţene, a consiliilor locale din oraşele mari, a asociaţiilor primarilor sau a mediului de afaceri în privinţa transmiterii către Bruxelles a solicitărilor de finanţări pentru perioada 2007-2013.

‘Pentru această planificare superficială am putea avea o scuză pentru că, în anul 2006, încă nu aderaserăm la UE şi eram lipsiţi de experienţă, dar, în viitor, nu putem invoca nicio circumstanţă atenuantă, dacă ne vom regăsi în aceeaşi situaţie dezastruoasă în privinţa accesării de fonduri europene în perioada 2014-2020. (…) Dacă se va întâmpla, atunci vom putea doar să ne contemplăm propria incompetenţă’, a spus parlamentarul european într-o conferinţă de presă susţinută la sediul UDMR.

În calitatea sa de preşedinte al filialei judeţene UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler a menţionat că Uniunea va înainta Ministerului Afacerilor Europene, în cel mai scurt timp, Planul de dezvoltare ‘Transilvania 2020’, astfel încât această viziune să fie inclusă în Strategia-cadru pe care România o va transmite la Bruxelles pentru perioada bugetară 2014-2020.

‘Planul de dezvoltare Transilvania 2020 nu va putea fi pus în practică doar de UDMR. Acesta este propunerea de dialog a UDMR cu toţi partenerii politici, din administraţie, etc. în vederea dezvoltării Transilvaniei. Doar comunitatea celor aproape şapte milioane de ardeleni va putea să facă din Transilvania o regiune europeană’, a adăugat liderul UDMR Hunedoara.

În ceea ce priveşte judeţul Hunedoara, Winkler a menţionat că necesarul de investiţii determinat de specialiştii Uniunii, prin programul ‘Transilvania 2020’, se ridică la circa 1,5 miliarde euro, din care 450 de milioane euro ar putea fi sume atrase din fonduri UE nerambursabile.
Agerpres