Platitorii de impozite, firme mai mici sau mai mari, vor, si ei, sa fie tratati cu manusi atunci cand vine vorba de colectarea impozitelor. Cei care stiu cum si cu cine sa negocieze obtin, in general, ceea ce vor.
Ministerele vor mai multi bani, pentru a plati armatele de functionari care toaca banii destinati diverselor sectoare din economie.
Negociatorul-sef al FMI in relatia cu Romania, Emanuel Zervoudakis, vrea un buget care sa respecte parametrii impusi la semnarea acordului, acum o luna. Adica, un deficit bugetar de 3,9% din PIB. Tinta este deja depasita. Guvernul a incasat mai putin decat trebuia si a cheltuit mai mult decat putea.
Prinsi la mijloc intre cei ce cheltuiesc si cei ce finanteaza, premierul Radu Vasile si Decebal Traian Remes, ministrul finantelor, joaca acum la cacealma. Promit tuturor ca vor obtine ceea ce doresc. Remes a declarat cu seninatate ca nu are idee cum va arata bugetul rectificat, si este normal sa fie asa. Sa aprobe cheltuieli suplimentare si sa pastreze un deficit de 3,9% este o aberatie, atata timp cat nu se incaseaza nici macar veniturile planificate. Noi venituri, din majorari de taxe si impozite, ar ridica populatia in capul Guvernului si ar prabusi definitiv imaginea coalitei in ochii electoratului. Intr-adevar, creierul inventiv al ministrului de finante a fost prins de data aceasta in sah. Remes nu stie de unde sa ia si cui sa dea.
Greu de spus unde s-au dus banii contribuabililor. Structura cheltuielilor bugetare reprezinta unul dintre cele mai bine pazite secrete. Risipa care se ascunde in spatele unor conturi cu denumire inofensiva justifica tacerea.
Emanuel Zervoudakis discuta cu Guvernul indicatori macroeconomici: procente de PIB, deficit bugetar, productie industriala, serviciul datoriei externe. Daca firma x are dispensa pentru impozite sau parlamentarul y a stat mai mult la Paris decat la sedinte nu e treaba Fondului. Daca ar fi, Romania nu ar ajunge nici macar sa discute vreun fel de acord cu finantistii de la Washington, nicidecum sa semneze vreo hartie de imprumut.
Oricati bani ar intra in punga statului, populatia nu o va duce mai bine. Felul in care se cheltuiesc acesti bani este profund gresit. Aceasta este lectia pe care nici un guvern nu a reusit sa o inteleaga. Actualul Executiv incerca si el sa joace tare cand are in mana numai carti proaste. Premierul Vasile l-a informat pe Emanuel Zervoudakis ca are de gand sa dea mai multi bani ministerelor, dupa care l-a invitat la o bere la Palatul Parlamentului. La terasa, procentele din PIB nu mai sunt la fel de importante ca in cabinetele ministeriale.
Bugetul vazut de la terasa
23 septembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 23 septembrie 1999, 15:00
Platitorii de impozite, firme mai mici sau mai mari, vor, si ei, sa fie tratati cu manusi atunci cand vine vorba de colectarea impozitelor. Cei care stiu cum si cu cine sa negocieze obtin, in general, ceea ce vor.Ministerele vor mai multi bani, pentru a plati armatele de functionari care toaca banii destinati diverselor sectoare din economie.Negociatorul-sef al FMI in relatia cu Romania, Emanuel Zervoudakis, vrea un buget care sa respecte parametrii impusi la semnarea acordului, acum o luna. Adi
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Legea spalarii banilor nu are loc pe RASDAQ
- Viitorii emigranti primesc asistenta on-line
- Industria crucilor a explodat la Simeria
- Radiourile se ingramadesc in timpanele bucurestenilor
- Turistii nemultumiti pot scoate bani de la agentii
- Societatile mici fac legea pe piata extrabursiera
- Bazar
- Gaura cheii
- Bancorex este o otrava cu efect intarziat
- Aparatura endoscopica il izoleaza pe Hajdu Gabor