Camera Deputaților a votat marți, 27 septembrie, ca bujorul să devină floarea națională a României. Inițiatorii acestui proiect au precizat că mai multe țări deja au astfel de simboluri, dând astfel și exemple în acest sens.
Bujorul a devenit floarea națională a României. Camera Deputaților a dat votul final
În cursul zilei de marți, 27 septembrie, Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege privind declararea bujorului ca floare națională a României. Au existat 180 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 23 de abțineri. Amintim că această lege a fost adoptată în Senat în luna iunie a acestui an.
Așadar, proiectul prevede organizarea anuală a unui Festival al bujorului, în care vor fi expuse diferite specii de bujor. Acest proiect mai aratăccă autoritățile vor sprijini material și logistic întreținerea și protejarea rezervațiilor naturale de bujor românesc.
De asemenea, administrațiile locale vor organiza periodic expoziții florale care să marcheze bujorul ca floare națională a României, în timp ce Consiliile Județene vor sprijini înființarea unor mini-grădini botanice în care bujorii să ocupe spații aparte. În plus, Consiliile locale vor amenaja alei pe care bujorul să fie floare peisagistică urbană.
Ce se arată în expunerea de motive
Inițiatorii proiectului spun că foarte multe țări au una sau mai multe flori naționale, reprezentative pentru arealul geografic, pentru tradițiile și cultura acestora. Ei au venit și cu exemple și spun că, în Japonia, crizantema este floarea familiei imperiale, iar cireșul este floarea națională, Olanda are ca floare națională laleaua, Franța crinul alb, iar Spania garoafa roșie.
Pe de altă parte, horticultorii de la USAMV București susțin că bujorul are multiple semnificații pentru poporul român și că este specia cea mai potrivită pentru a fi declarată floare națională.
„Asociat în tradiția și cultura românească cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul și sângele, bujorul româneasc a fost ales ca simbol al recunoștinței și al respectului pentru veteranii de război și veteranii teatrelor de operații. Prin purtarea bujorului la rever, românii demonstrează recunoștința pentru faptele de arme ale militarilor români din toate timpurile”, se mai arată în expunerea de motive.
Beneficiile de sănătate ale bujorului
Din punct de vedere istoric, bujorii au fost folosiți pentru proprietățile lor antispastice, pentru tratarea epilepsiei și prevenirea crizelor. Astăzi, extractele de bujor sunt folosite atât în medicină, cât și în cosmetică.
Bujorii sunt deosebit de benefici pentru piele, iar proprietățile lor antibacteriene și antiinflamatorii sunt interesante pentru a combate îmbătrânirea țesuturilor și pentru a calma erupțiile cutanate.
Rădăcinile de bujor au proprietăți antispastice, analgezice și sedative. Rădăcinile calmează durerile din tractul digestiv și gastrice, ajută la adormire și prelungesc ciclurile de somn.
De asemenea, aceste flori sunt recomandate în caz de iritabilitate și neliniște, în timp ce florile de bujor sunt folosite pentru a prepara un sirop calmant, eficient împotriva tusei, scrie Nature&Garden.