Bula imobiliară din China este PE PUNCTUL de a DĂRÂMA întreaga lume!

Furia amenințătoare a declanșatorilor economici, care a început să crească după Marea Recesiune este din ce în ce mai mare, iar noi nu putem face prea multe, doar ne uităm la desfăşurarea ei și rămânem în alertă, se arată într-un material apărut pe site-ul Economy & Markets.

S-a scris despre acest lucru într-o notă la sfârșitul anului trecut, dar acum am trecut de jumătatea anului și situaţia se înrăutăţeşte. Cea mai periculoasă acum este bula imobiliară din China.

Catalizatorul care va reseta piețele va fi probabil un mare eveniment care se va răspândi în cascadă pe tot globul. Ceea ce pune în sfârșit capăt nebuniei băncilor centrale și fluxul neîncetat de relaxare cantitativă QE va fi bula imobiliară chineză.

Nici măcar nu poţi să descrii ca masivă situația de pe piaţa imobiliară din China, dar pericolul este oarecum așteptat, la o populație de 1,4 miliarde de oameni.

Și după cum arată graficul de mai jos, bula devine tot mai mare!

 

 

După cum se vede, China a devenit o forţă economică redutabilă în regiunea Pacificului, păşind practic în teritoriul Japoniei. În anii 1980, la apogeul boom-ul post-război, Japonia a dominat piețele globale și a plonjat adânc în sectorul imobiliar din SUA. La apogeul valorii acţiunilor și a bulei imobiliare, în 1989, japonezii au cumpărat proprietăți scumpe, de înaltă vizibilitate, de la Pebble Beach la Rockefeller Center.

Desigur, atunci când realitățile economice ale schimbărilor democrafice din Japonia au devenit imposibil de ignorat, iar economia sa a încetinit drastic, acele proprietăți au fost vândute celui mai bun ofertant.

A fost o situaţie delicată la sfârșitul unui foarte impresionant boom-ul de după cel de-al Doilea Război Mondial. La fel de rău a fost şi faptul că statul chinez i-a determinat pe japonezi să fie mai prudenţi!

Cumpărătorii chinezi încă mai ofertează proprietăţi de elită în oraşe de coastă vorbitoare de limba engleza, ca şi cum prețurile nu vor scădea și ca şi cum ei nu ar avea suficient.

Vorbim de toată lumea lumea, de la Sydney, Melbourne, Brisbane, Auckland, Singapore, San Francisco, Los Angeles, Vancouver, Toronto, New York, până la Londra …

Acestea sunt considerate piețe foarte dure, aşa-numitul "teflon-proof", dar nu sunt!

De fapt, acestea sunt unele dintre cele mai mari bule care există astăzi. Pentru primul trimestru, prețurile rezidențiale în Shenzhen au crescut cu aproape 80% în ritm anual, în timp ce la Shanghai au crescut cu aproximativ 65%, potrivit datelor citate de analiștii Capital Economics, Mark Williams și Julian Evans-Pritchard, într-o notă recentă clienților.

Williams și Evans-Pritchard subliniază, de asemenea, faptul că din cauza relaxării standardelor de creditare introduse pentru a menține bula imobiliară, China pare acum în panică, exact ca SUA înainte de criza creditelor ipotecare subprime.

Ghici ce se întâmplă atunci când balonul imobiliare construit în China se prăbuşeşte în cele din urmă? Şi, prin urmare, capacitatea chinezilor de a cumpăra imobile în întreaga lume.. Aceștia sunt cei care au umflat acest balon imobiliar la nivel mondial!

Să ţinem cont de faptul că sectorul imobiliar din China a încetinit, iar prețurile sunt în scădere de peste un an. Tocmai de aceea piața imobiliară s-a umflat cu până la 160% în mai puțin de un an. Atunci când investitorii chinezi şi-au dat seama că nu mai pot face bani ușor din bula imobiliară, au apelat la pachete de acţiuni. Și după mulţi bani, împrăștiaţi peste tot, indicele bursier Shanghai Composite a scăzut cu 42% în doar 2 luni şi jumătate!

Ce-a făcut guvernul chinez? Ceea ce niciun alt guvern n-ar face – a cumpere propria piață de valori cu sute de miliarde de dolari! Este ceea ce a făcut guvernul SUA atunci când piața financiară s-a prăbușit la sfârșitul anului 1929. Și în mod sigur, piaţa acţiunilor din China urmăresc același model:

După prima prăbuşire, investitorii chinezi au făcut un pas înapoi în ceea ce priveşte speculaţiile lor pe piețe cum ar fi New York și Londra. Atunci când te îndoiești de propria economie, te simți mai puțin bine speculând în altele. Va fi mai rău atunci când propria piață de valori va scădea dramatic din nou.

Să ne uităm la scăderea constantă a investițiilor rezidențiale în China, începând cu anul 2010. Acesta este cel mai important indicator al încetinirii Chinei și CPC-ul continuă să subestimeze propriile statistici guvernamentale manipulate.

Au plecat de la aproximativ 34% în 2010, până la aproape zero la începutul anului.

China se duce în jos. China Beige Book, care este mult mai precisă, a arătat recent că, peste graniţe, condițiile economice ies la iveală.

China nu va avea o cădere uşoară. Va prăbuşi datoria mondială fără precedent, iar bula imobiliară va exploda. Este doar o chestiune de timp…

Fiţi în alertă!

 

Citeşte articolul original în Economy & Markets.  De asemenea, poţi consulta pagina de Facebook a Economy & and Markets. Copyright 2016. Urmăreşte Economy & Markets pe Twitter