A fost emisă prima carte de identitate electronică din România
A fost emisă prima carte de identitate electronică din România! Cătălin Predoiu a declarat că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) contribuie activ la modernizarea instituțiilor statului, iar noua carte de identitate este o dovadă clară a direcției corecte: oferirea unor servicii publice mai bune, rapide și sigure.
Emiterea noii Cărți Electronice de Identitate face parte dintr-un proces amplu de transformare digitală a structurilor MAI, care lucrează constant pentru a asigura cetățenilor acces la servicii moderne și eficiente.
„Astăzi facem un pas important spre viitor. A fost remisă titularului prima Carte Electronică de Identitate din România – un moment aşteptat, care marchează o etapă semnificativă în procesul de digitalizare a administraţiei publice.
Ministerul Afacerilor Interne contribuie activ la modernizarea instituţiilor statului, iar această nouă carte de identitate este dovada clară că direcţia în care mergem este cea corectă: servicii publice mai bune, mai rapide, mai sigure.
Emiterea noii Cărţi Electronice de Identitate face parte dintr-un proces amplu de transformare digitală a structurilor MAI, care muncesc zi de zi pentru ca cetăţenii să beneficieze de servicii moderne, accesibile şi eficiente”, a transmis acesta.
Potrivit lui Cătălin Predoiu, avantajele pentru cetățeni sunt multiple:
- Elemente avansate de securitate, care oferă o protecţie crescută împotriva falsificării sau a furtului de identitate;
- Posibilitatea de a folosi documentul ca act de călătorie în interiorul UE;
- Acces facil la servicii electronice, inclusiv posibilitatea utilizării semnăturii electronice.
„Mulţumesc echipelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi celor care au dezvoltat acest proiect ambiţios. Le mulţumesc, de asemenea, cetăţenilor care aleg să adopte această nouă formă de document, devenind parte a viitorului digital al României.
Continuăm, pas cu pas, transformarea digitală a serviciilor publice, cu respect pentru drepturile fundamentale şi cu o viziune clară asupra viitorului”, a mai precizat Cătălin Predoiu.
Noua carte de identitate, adaptată cerințelor moderne
Pe 21 martie, secretarul de stat Bogdan Despescu a declarat că noua carte de identitate electronică respectă standardele europene și oferă un nivel sporit de securitate. El a explicat că acest document este echipat cu un cip care permite accesul la 11 servicii digitale, facilitând astfel interacțiunea cetățenilor cu autoritățile publice.
Despescu a subliniat că documentul nu afectează libertățile individuale și că este similar cu alte modele de carte de identitate deja utilizate în Uniunea Europeană.
„Cartea electronică de identitate este un document cu un format modern, este un document care are un cip şi în acest cip sunt 11 servicii digitale şi facilitează o interacţiune mai bună a cetăţeanului cu autorităţile publice. Nu se limitează în niciun fel libertăţile individuale ale cetăţenilor prin această carte electronică de identitate.
Similar acestei cărţi sunt alte asemenea modele în spaţiul Uniunii Europene. Este concepută pentru a oferi siguranţă, o siguranţă crescută pentru a preveni fraudele, falsurile documentelor şi, bineînţeles, furtul de identitate. Din punctul nostru de vedere, această carte de identitate oferă elemente de protecţie de ultimă oră”, a explicat acesta atunci.
Proiectul privind cărțile de identitate electronice face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform angajamentelor asumate, autoritățile își propun să emită cinci milioane de astfel de documente până în iunie 2026.
Pe 20 martie, la Cluj-Napoca, au fost preluate primele 67 de cereri pentru noile buletine electronice. Următorul oraș în care va fi disponibil acest serviciu este București, iar în maximum două luni, procesul de emitere va fi extins la nivel național, a declarat oficialul MAI. Mai multe puteți citi aici.