Cum îți poți schimba numele din buletin? E mai simplu decât crezi

buletin de identitate

SURSA FOTO: Dreamstime

Cum îți poți schimba numele din buletin? E mai simplu decât crezi. Îți poți schimba numele în urma căsătorie, divorțului sau dacă vrei să te cheme exact ca pe Facebook/Instagram/YouTube.

Din ce în ce mai multe vedete își schimbă numele din buletin

Cum îți poți schimba numele din buletin? Mark Sinclair, Reginald Kenneth Dwight și Demetria Gene Guynes pare nume necunoscute, la prima vedere. În realitate, acestea sunt numele reale ale lui Vin Diesel, Elton John și Demi Moore.

Schimbarea numelui este un fenomen întâlnit în lumea celebrităților. Totuși, devine din ce în ce mai populară și printre oamenii obișnuiți. De exemplu, în România, anual, zeci de oameni solicită schimbarea numelui lor.

Spre exemplu, Dorian Popa și-a schimbat numele în „Dorian Hâtz Popa”.

„Trebuie să strâng toate materialele în care prin ziare sau pe Internet, pe social media, lumea îmi ziceau Hâtz, Hâtzule, ce faci Hâtzule, cu dovezi elegante, ca la carte, să mă duc la Primărie la mine la Domneşti, la Evidenţa Populaţiei să depun acest dosar, să spun domule că Hâtz, aşa vreau să mă cheme Dorian Hâtz Popa”, a povestit el pe canalul său de YouTube.

Dorian Popa / SURSA FOTO: Instagram

Îți poți schimba numele din buletin, ca să fie exact ca pe Instagram

O altă categorie destul de importantă o reprezintă cererile influencerilor și ale celor care scriu articole în mass-media. Aceștia sunt adesea cunoscuți sub un nume diferit și doresc să adopte și în viața reală numele sub care sunt recunoscuți în presă. Ordonanța 41 este cea care permite schimbarea numelui într-o varietate de situații. Pașii de urmat sunt clar stabiliți.

Poate ai considerat că numele tău este prea obișnuit sau, dimpotrivă, prea ciudat. Ei bine, legea îți oferă posibilitatea de a-l schimba pe cale administrativă, însă doar în cazuri temeinice.

Situațiile cele mai frecvent întâlnite în contextul divorțurilor, care au devenit tot mai dese în ultimii ani, sunt cele care determină schimbări de nume, în special pentru minori. Aceste situații includ: atunci când prenumele purtat este specific sexului opus, când persoana în cauză are un nume de origine străină și dorește să adopte un nume românesc, sau când numele actual este considerat indecent sau ridicol.

Procedura pentru schimbarea numelui este destul de complexă. Primul pas constă în publicarea dorinței de schimbare a numelui în Monitorul Oficial, urmată de un termen de 30 de zile pentru a permite opoziția la această publicație.

Dacă nu există opoziție, se completează o cerere standard, se furnizează toate documentele de stare civilă și actul de identitate, iar apoi se întocmește un referat care este transmis pentru aprobare prin dispoziția Primarului General.

După o așteptare suplimentară de 30 de zile și îndeplinirea tuturor formalităților, inclusiv aprobarea din partea primarului general, cei care doresc să-și schimbe numele pot considera procedura finalizată. Costurile asociate sunt zero.