Este vorba despre Pavel Popescu, lider PNL Sector 4, din echipa premierului Florin Cîțu. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, acesta critică noile cărți de identitate cu cip, având aceleași nemulțumiri pe care și AUR le are.
Mai exact, problema o reprezintă faptul că pe noile cărţi de identitate electronice este trecut „gen” în loc de „sex”. În acest context, liberalul speră că este vorba doar despre o eroare din partea autorităților care va fi reparată.
„Eu cred și sper din suflet că trecerea cuvântului “GEN” în loc de “SEX” pe specimenul de CI făcut public e doar o gravă eroare din partea autorităților. Eroare pe care desigur, o vor repara”, a scris Pavel Popescu, într-un mesaj pe Facebook.
Amintim faptul că reacția liberalului vine la o zi distanță după ce AUR s-a declarat nemulțumit de același lucruri. Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Alianței pentru Unirea Românilor, sunt puse mai multe întrebări despre noua carte electronică de identitate.
PNL, de acord cu AUR
AUR se întreabă de ce a dispărut tricolorul de pe cărțile de identitate , de ce a fost înlăcuit cuvântul SEX cu GEN, dar și de ce nu a existat o dezbatere publică înainte de emiterea noilor acte de identitate.
„Întrebări legitime cu privire la noile buletine: De ce nu apare tricolorul? De ce a fost înlocuit SEX cu GEN? De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine? Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”, scriu reprezentanții AUR.
De menționat este faptul că noul document va înlocui practic, în mod treptat, cartea de identitate aflată în circuit din 1997, pana in august 2031, conform termenlor stabilite de Regulamentul UE.
Totodată, acesta va fi recunoscut în afara granițelor țării și facilitează accesul cetățeanului la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice.
În același timp, noul act de identitate poate fi solicitat opțional de către părinți pentru copiii lor încă de la naștere, cu o valabilitate variabilă în funcție de vârsta titularului.
Amintim faptul că pentru început, buletinul electronic va fi emis într-un număr limitat, în cadrul unui proiect-pilot derulat de şase luni.