Este ilegal în România! N-ai voie să faci așa ceva, dacă ți-ai pierdut buletinul de identitate. Dacă ești prins de poliție, ți se face pe loc dosar penal.
Este ilegal să umbli cu un buletin fals
Este ilegal să umbli buletinul fals! Un român în vârstă de 41 de ani este cercetat pentru tentativă la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale, după ce a încercat să iasă în mod ilegal din România.
Bărbatul a încercat să iasă în mod ilegal din România, prin PTF Giurgiu, cu ajutorul unui document de identitate fals. El le-a recunoscut polițiștilor de frontieră că a recurs la un buletin fals pentru că şi-a pierdut cartea de identitate şi voia să călătorească în Bulgaria.
„În Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, în calitate de pasager într-un taximetru, o persoană de sex masculin, în vârstă de 41 ani, care s-a legitimat cu o carte de identitate eliberată de autorităţile din România.
La controlul de frontieră, autorităţile de frontieră au constatat faptul că bărbatul nu este una şi aceeaşi persoană cu cea din fotografia actului de identitate prezentat la control, iar documentul nu întrunea condiţiile de fond şi formă cu ale unuia autentic”, a informat, vineri, ITPF Giurgiu.
Având în vedere aspectele constatate, a fost întocmit un dosar penal pentru tentativă la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale. La sfârșitul cercetărilor, vor fi dispuse măsuri legale prin unitatea de parchet.
De ce acte ai nevoie când îți pierzi buletinul?
Dacă ți-ai pierdut buletinul, atunci trebuie să mergi la Direcția pentru Evidența Persoanelor în maximum 24 de ore de când ai constatat că l-ai pierdut pentru a anunța că l-ai pierdut.
Acolo, vei completa o declarație pe propria răspundere în care spui că nu mai este în posesia ta. Atenție! Trebuie să ai la tine un alt document cu fotografie ta pe el pentru a putea fi identificat.
În maximum 15 zile de la pierderea buletinului, ești obligat prin lege să soliciți eliberarea unui nou act de identitate. În rândurile următoare, ai lista complete cu actele necesare:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- actul de identitate și cartea de alegător, dacă este cazul;
- certificatul de naștere și certificatul de căsătorie, după caz, original și copie;
- certificatul/hotărârea de divorț, după caz, original și copie;
- certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie;
- certificatele de naștere ale copiilor cu vârstă mai mică de 14 ani, original și copie;
- documentul cu care se face dovadă adresei de domiciliu și, după caz, cel cu care se face dovadă adresei de reședința, original și copie;
- dovadă eliberată de unitatea de poliție unde a fost reclamat furtul, dacă este cazul;
- un document emis de instituții sau autorități publice cu fotografie de dată recentă, original și copie;
- chitanță pentru plata cărții de identitate;
- termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea unui nou buletin este de până la 30 de zile de la data înregistrării cererii la serviciul public comunitar de evidența a persoanelor. În situații deosebite, termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidența a persoanelor.