Buletinul electronic. Probleme mari pentru mii de români. Este un real eșec

carte de identitate buletin

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Buletinul electronic este un real eșec. Peste 9.000 de persoane nu pot folosi cardul de sănătate, care este incorporat în buletinul electronic. Iată când vor putea românii să le folosească.

Cardul de sănătate de pe buletinul electronic nu poate fi utilizat

Potrivit Consiliului Județean Cluj, în ultimul an, doar în județul Cluj au fost eliberate 9.995 de buletine electronice, în care sunt incluse și cardurile de sănătate.

Oamenilor li s-a eliberat, odată cu buletinul electronic, și un PIN pentru cardul de sănătate, însă acest card de sănătate încorporat în cartea de identitate electronică nu funcționează, iar ei nu știu ce să facă într-o asemenea situație. Conform unui reprezentat al Casei de Asigurări de Sănătate din județul Cluj, cardurile de sănătate „sunt nefuncționale până când Casa Națională va anunța că pot fi folosite, dar până acum nu a comunicat nimic în acest sens și nu știm când se va întâmpla acest lucru”, relatează PRESShub.

Cum se obține buletinul electronic?

Deocamdată, până la implementarea sistemului de buletine electronice, ele de pot emite numai în Cluj. Trebuie menționat că, momentan, doar persoanele cărora le-a expirat buletinul pot să obțină cărți electronice de identitate. Oamenii care au nevoie de un nou document de identitate trebuie să se înscrie pe platforma MAI – Cărți electronice de identitate.

Potrivit Direcției Județene de Evidența Persoanelor Cluj, singura care eliberează deocamdată cărți electronice de identitate, persoanele care își schimbă buletinele au nevoie de următoarele documente:

• actul de identitate,
• certificatul de naștere, original
• certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original,
• certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, original, certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta de până la 14 ani, care își schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate,
• extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original,

În cazul în care o persoană nu poate prezenta certificatul de divorț, dovada statutului civil și, după caz, a numelui se poate face cu certificatul de naștere sau de căsătorie cu mențiuni pe care solicitantul le are la data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate; în cazul modificărilor intervenite în străinătate cu privire la datele de stare civilă, solicitantul actului de identitate prezintă certificatul de naștere sau de căsătorie cu mențiunile aplicate, care să dovedească statutul civil și numele pe care solicitantul le are la data depunerii cererii.

O altă specificație de pe site-ul DJEP Cluj se referă la extrasul de carte funciară, care trebuie să fie obținut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii și poate fi prezentat și în format electronic.

Cărțile electronice de identitate se eliberează în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, iar în cazuri deosebite poate fi prelungit cu maxim 15 zile de către şeful serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.