Preschimbare buletin, permis auto și pașaport. Guvernul modifică legea complet în 2024

pașaport, buletin

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat când vor putea schimba oamenii buletinul, permisul auto și paşaportul cu o aplicaţie unică. Când va avea loc marea schimbare?

Buletinul, permisul auto și pașaportul se vor putea schimba printr-o aplicaţie unică

Buletinul, permisul auto și pașaportul se vor putea schimba printr-o aplicaţie unică. Ministrul Digitalizării, Cercetării și Inovării, Bogdan Ivan, a finalizat o discuție tehnică importantă cu toți colegii din minister și cu ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României).

Se află într-un stadiu avansat cu privire la arhitectura tehnică a cloud-ului guvernamental, care urmează să fie supus licitației.

A anunțat finalizarea procedurii de achiziție publică pentru punctul unic de contact al statului român, o aplicație unică care va permite românilor accesul la serviciile publice într-un singur loc, în loc să folosească multiple portaluri. Se așteaptă să semneze contractul până la finalul lunii martie și să aibă primele livrabile până la finalul anului 2024.

Până la sfârșitul anului, vor fi disponibile primele 30 de servicii publice la care lucrează, cu scopul de a oferi oamenilor acces la servicii publice și nu doar să faciliteze interacțiunea cu statul pentru schimbarea documentelor precum permisele, buletinele, pașapoartele sau programările la Registrul Auto Român (RAR) sau la medic.

„O să aducem cei mai mulți specialiști de la Bruxelles împreună cu comisarul european, pentru a explica cât mai în detaliu, pentru universități, pentru institutele de cercetare, pentru companiile din cercetare, cum o să aducă mai simplu acești bani. Despre identitatea digitală, în momentul de față vreau să vă spun că am finalizat o discuție tehnică extrem de importantă cu toți colegii mei din minister, plus ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României).

Suntem într-un stadiu foarte avansat cu cel mai important lucru care asigură arhitectura tehnică, și anume cloud-ul guvernamental care urmează să iasă în licitație. De asemenea, s-a finalizat procedura de achiziție publică pentru punctul unic de contact al statului român, acea aplicație unică în care românii vor avea acces în raport cu statul, într-un singur loc, nu prin 10 sau 20 de portaluri care sunt astăzi existente, fiecare cu nume din ce în ce mai diferite, ci printr-o singură aplicație care va conecta toate serviciile publice într-un singur loc.

În acest sens, urmează să semnăm contractul până la finalul lunii martie, iar în cursul anului 2024 să avem primele livrabile.

Și cel mai important, tot până la finalul anului, vom avea primele 30 de servicii publice la care lucrăm pentru a ne asigura că vom reuși ca aceste portaluri, aceste aplicații să și ofere oamenilor servicii publice, nu doar să poată să intre în raport cu statul și atunci când intră în raport cu statul, să poată să-și schimbe permisul, buletinul, pașaportul, să se programeze la Registrul Auto Român (RAR) sau chiar la medic”, a precizat Bogdan Ivan pentru Antena 3 CNN.

Bogdan Ivan / SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Centrele de excelență din România au primit o alocare record

De când au început mandatul, cu sprijinul direct al premierului României, a reușit să deblocheze proiecte importante pentru cercetarea din țară. În ultimii 34 de ani, bugetul pentru cercetare a fost limitat. Acum s-au făcut eforturi pentru a schimba această situație. România dispune de o bogăție de resurse în mințile tinerilor cercetători și a celor din domeniul IT. Investițiile în acești tineri merită efortul.

Aproximativ un miliard de euro a fost alocat în ultimele opt luni pentru aproximativ zece programe esențiale destinate tinerilor cercetători, universităților, institutelor și companiilor active în cercetare. Centrele de excelență din România au primit o alocare record de 320 de milioane de euro. Un alt program alocă trei miliarde de lei pentru activități de cercetare și inovare, beneficiind de susținerea a 7500 de companii.

„În momentul de față, în ultimele opt luni de zile, de când am intrat în acest mandat, cu suportul direct al premierului României, domnul Marcel Ciolacu, am reușit să deblocăm proiecte majore pentru cercetarea din România, care în ultimii 34 de ani, trebuie să o recunoaștem, a fost un fel de Cenușăreasă a acestui buget. România stă pe o mină de aur prin mințile tinerilor cercetători și tinerilor IT-iști pe care îi avem, care sunt cea mai importantă resursă a noastră și prin ceea ce facem vrem să le dăm o speranță că și în România se poate și aici merită investit.

Aproximativ 1.000.000.000 euro au fost alocați în ultimele opt luni de zile pentru aproximativ 10 programe extrem de importante pentru tinerii cercetători și pentru universități, institute și companii care activează în domeniul cercetării. Din acest punct de vedere, vreau să amintesc centrele de excelență din România, cu o alocare record de 320 de milioane de euro și, de asemenea, un program pe care l-am lansat. L-am votat anul trecut în Guvern, în decembrie, pentru 7500 de companii, trei miliarde de lei pentru activități de cercetare și inovare”, a explicat el.

Despre aderarea României la OCDE

În prezent, Delegația OCDE pentru Știință și Tehnologie interacționează cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, fiind unul dintre primele ministere care vor gestiona portofoliul legat de aderarea României la OCDE. Se pregătesc intens pentru obținerea de finanțări europene din cadrul programului Horizon Europe.

„Vreau să vă anunț că în acest moment, delegația OCDE pentru Ştiinţă și tehnologie este Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și vom fi unul dintre primele ministere care va avea închis portofoliul legat de aderarea României la OCDE.

În același timp, și aceasta este vestea cea mai importantă, ne pregătim foarte mult pentru ceea ce înseamnă finanțări europene din Horizon Europe, şi voi avea o discuție cu comisarul european pentru Cercetare și Inovare, Iliana Ivanova (…). Vrem să prezentăm o oportunitate uriașă, de minim 4 miliarde de euro pentru tot ce înseamnă ecosistemul de cercetare din România, finanțat prin programul Horizon Europe”, a spus el.

Intenționează să aducă cei mai mulți specialiști de la Bruxelles pentru a oferi detalii explicite cu privire la accesarea mai ușoară a finanțărilor pentru universități, institutele de cercetare și companiile din domeniul cercetării.