Aceasta este prima dată când Bulgaria acuză direct mişcarea libaneză pentru atacul terorist de la Burgas. La câteva ore după atentat, Israelul a acuzat Iranul că a comandat acest atentat şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah că a fost cea care l-a pus în practică. Atât Iranul, cât şi Hezbollah au respins toate acuzaţiile. În ceea ce le priveşte, autorităţile bulgare au manifestat până acum o prudenţă extremă, refuzând să arate cu degetul spre Teheran sau Hezbollah.

Ministrul Ţvetanov, care a participat marţi la şedinţa Consiliului Naţional pentru Apărarea Ţării convocată de preşedintele bulgar Rosen Plevneliev, a declarat că cele trei persoane despre care există dovezi că au legătură cu atentatul au folosit acte de identitate care s-au dovedit a fi contrafăcute cu originea în statul Michigan. Cei trei bărbaţi au fost în Bulgaria în perioada 28 iunie-18 iulie 2012 şi au folosit documente contrafăcute pentru a închiria autoturisme.

Doi dintre presupuşii terorişti locuiesc în Liban din anul 2006, unul dintre ei având cetăţenia australiană, iar celălalt – canadiană. Actele contrafăcute au fost produse în Liban. Cei trei au intrat în Bulgaria cu documentele lor autentice, dar în interiorul ţării le-au folosit pe cele contrafăcute, a spus Ţvetanov.

El a adăugat că Bulgaria s-a bazat mereu pe relaţiile bune cu Libanul şi a cerut deja asistenţa autorităţilor din această ţară.

La 18 iulie 2012, o explozie s-a produs într-un autocar cu turişti israelieni în parcarea aeroportului internaţional din staţiunea bulgară Burgas, pe malul Mării Negre. În afara atacatorului, în atentat au mai murit şase persoane (cinci turişti israelieni şi un şofer bulgar), alte 30 de persoane fiind rănite.
Sursa: Agerpres