Bulgaria are timp până în 2024 să își adapteze rafinăriile. Țara este exceptată de la aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc
Bulgaria a fost exceptată de la embargoul impus de Uniunea Europeană asupra petrolului rusesc până la sfârșitul anului 2024, a declarat marți, la Bruxelles, premierul bulgar Kiril Petkov. Mai multe detalii privind scutirea vor fi dezvăluite în câteva zile, a declarat prim-ministrul bulgar la sosirea pentru a doua zi a unei reuniuni extraordinare a Consiliului European privind Ucraina.
Acesta a mai spus că scutirea ar da timp Bulgariei să își adapteze rafinăria pentru a procesa alt petrol, adăugând că este „bucuros” că cea de-a șasea rundă de sancțiuni UE împotriva Rusiei „va trece” și că „fluxurile financiare ale Rusiei vor înceta”, scrie presa internațională.
Noi sancțiuni aplicate Federației Ruse
Noi sancțiuni vor fi impuse Rusiei, după ce liderii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord în acest sens. În cadrul summit-ului de la Bruxelles, care se va termina marți, liderii țărilor din blocul comunitar au ajuns la un acord chiar și în ceea ce privește importurile de petrol din Federația Rusă.
„Acord pentru interzicerea exporturilor de petrol rusesc în Uniunea Europeană. Această măsură acoperă imediat peste două-treimi din importurile de petrol din Rusia, oprind o sursă uriaşă de finanţare a aparatului de război. Exercităm presiuni maxime asupra Rusiei pentru oprirea războiului”, afirmă Charles Michel, preşedintele Consiliului European, într-un mesaj postat pe Twitter în cursul nopţii, la finalul primei zile a reuniunii speciale de la Bruxelles.
Potrivit președintelui Consiliului European, noile sancțiuni care vor fi impuse Rusiei sunt eliminarea Sberbank, cea mai mare bancă din această țară, din sistemul de tranzacţii SWIFT, interzicerea emisiei a încă trei posturi de stat din țara condusă de Vladimir Putin și sancţionarea indivizilor responsabili de crime de război în Ucraina.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a salutat acordul privind sancţionarea industriei de petrol din Rusia și spune că importurile vor fi reduse cu 90% până la finalul acestui an.
Compromis cu Ungaria, Slovacia și Cehia
Aceste țări s-au opus propunerii inițiale a Consiliului European de a întrerupe total aceste importuri, motiv pentru care Comisia Europeană a fost de acord cu oprirea importurilor pe cale maritimă.
De asemenea, Polonia și Germania au trebuit să ofere garanții acestor țări – în cazul în care Rusia decide brusc să oprească livrările de gaze, ca răspuns la noile sancțiuni, Polonia și Germania trebuie să livreze gaze către Ungaria, Slovacia și Cehia.
„Excepţiile temporare privind importurile de petrol prin oleoducte vor fi eliminate de Consiliul UE cât se poate de rapid”, conform acordului UE.