Bulgaria conduce în ceea ce priveşte creşterea salariilor în Europa. În țara vecină, companiile măresc salariile atunci când doresc să-şi păstreze angajaţii, a explicat dr. docent Şteriu Nojarov, consilier economic al Camerei de Comerţ Bulgare.
Bulgaria conduce în ceea ce priveşte creșterea salariilor în Europa
Costurile orare privind forţa de muncă în UE au crescut în medie cu 3,4% într-un an, conform datelor Eurostat pentru trimestrul al treilea din 2022. Faţă de această creştere medie uşoară, Bulgaria se remarcă printr-un salt record de peste 16%. Cea mai mare creştere a fost în industria minieră – 14,2%.
„Se aşteaptă o scădere a inflaţiei, dar şi dorinţa de majorări salariale. Angajatorii se vor adapta la forţa de muncă în scădere. De asemenea, se preconizează o recesiune în marile economii. Aceasta înseamnă că o parte dintre bulgarii cu venituri mici în străinătate se vor întoarce în ţară, ceea ce va creşte elasticitatea ofertei de muncă din Bulgaria. Acest lucru ar putea împiedica creşterea salariilor. Aceasta va continua, dar într-un ritm moderat’”, a declarat dr. docent Şteriu Nojarov, consilier economic al Camerei de Comerţ Bulgare.
Potrivit acestuia, este dificială menţinerea personalului din industria hotelieră pentru că este un loc de muncă sezonier.
„Companiile măresc salariile atunci când doresc să-şi păstreze angajaţii. În Bulgaria, salariile persoanelor cu funcţii executive sunt mici, iar cele cu funcţii strategice sunt apropiate de cele europene. 100.000 de persoane primesc peste 2.000 de euro”, a subliniat Nojarov.
Potrivit specialistului bulgar, întreprinderile sunt pregătite să crească salariile, din cauza inflaţiei şi a forţei de muncă în scădere.
„Sectoarele tehnologiei informaţiei şi finanţelor au cele mai mari venituri, deoarece pot lucra de la distanţă. Angajatorii caută profit maxim, dar acest lucru se realizează prin păstrarea personalului înalt calificat”, a mai comentat Nojarov, relatează novini.bg.
Adunarea Naţională a ratificat un acord privind contribuţia financiară între Bulgaria şi UE în cadrul programului InvestEU
Vă amintim, totodată, că Adunarea Naţională a ratificat un acord privind contribuţia financiară între Bulgaria şi Uniunea Europeană în cadrul programului InvestEU.
Scopul documentului este de a determina partenerii pentru implementare, condiţiile pentru încheierea unui acord de garanţie între aceştia şi Comisia Europeană, precum şi de a stabili angajamentele specifice ale părţilor în legătură cu termenii şi punerea în aplicare a condiţiilor financiare şi condiţiilor de utilizare a fondurilor.
Rezultatul care se preconizează a fi atins odată cu adoptarea acordului este includerea Bulgariei în Programul InvestEU, relatează postul bulgar de radio DARIK News.