Bulgaria a lansat o nouă strategie energetică. Termocentralele pe cărbune vor funcționa până în 2030
În cursul zilei de marți, 17 ianuarie, președintele bulgar Rumen Radev, prim-ministrul bulgar Galab Donev și ministrul bulgar al Energiei, Rossen Hrisov, au lansat o nouă strategie energetică până în anul 2053.
Această nouă strategie se bazează pe continuarea funcționării termocentralelor pe cărbune până în anul 2030 și pe energia nucleară. De asemenea, strategia se mai bazează și pe diferite proiectele în domeniile energiei fotovoltaice și eoliene.
Documentul arată și care sunt obiectivele strategie pentru dezvoltarea sectorului energetic, aici fiind vorba despre asigurarea securităţii energetice a ţării şi a regiunii şi păstrarea rolului Bulgariei de lider în energie, protejarea securităţii naţionale şi intereselor economice, atingerea obiectivelor de decarbonizare stabilite la nivelul UE, creşterea eficienţei energetice, derularea unei tranziţii juste în regiunile afectate şi protejarea împotriva sărăciei energetice.
Strategia prevede utilizarea capacităţilor actuale până în 2030, pentru a asigura securitatea energetică şi introducerea de soluţii tehnice pentru a reduce emisiile, în ceea ce privește sectorul producției de electricitate pe bază de cărbune, dar prevede și construirea unor noi capacităţi de 2.000 de megawaţi la centrala de la Belene până în 2035-2040 precum şi construirea unor capacităţi de înlocuire de 2.000 de megawaţi la centrala de la Kozlodui, până în 2045, referitor la sectorul energiei nucleare.
Construirea a 7 GW de capacităţi fotovoltaice
Strategia Bulgariei prevede și construirea a 7 GW de capacităţi fotovoltaice şi 2 GW de capacităţi eoliene până în 2030 şi a 12 GW de capacităţi fotovoltaice şi 4 GW de capacităţi eoliene până în 2050. Noi proiecte de hidrocentrale cu o capacitate de 870 de MW sunt planificate până în 2030 şi de 1.270 de MW până în 2050. În domeniul energiei geotermale, accesul se pune pe eficientizarea sistemelor locale de termoficare. Mai mult, strategia prevede construirea unor instalaţii de electroliză cu o capacitate de 1 GW până în 2030 şi de 5GW până în 2050 pentru consumul intern şi export.
În domeniu stocării energiei, strategia prevede extinderea hidrocentralei cu acumulare prin pompare de la Chaira, până în 2030, şi construcţia de noi hidrocentrale cu acumulare prin pompare, cu o capacitate de 1 GW până în 2035, introducerea unor capacităţi de stocare în baterii de 600 MW până în 2030 şi a unor sisteme sezoniere de stocare de 1,5 GW până în 2050. De asemenea, strategia prevede modernizarea şi construcţia de noi linii de transport cu o lungime de 1.900 de kilometri, digitalizarea şi dezvoltarea reţelei de distribuţie şi construirea a 1.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice până în 2030.