Când intră complet Bulgaria în spațiul Schengen?

Bulgaria se va alătura cu drepturi depline zonei Schengen și zonei euro până la încheierea anului curent, conform declarațiilor ministrului bulgar al Transporturilor.

Gheorghi Gvozdeikov, ministrul bulgar al Transporturilor, a afirmat într-un interviu acordat postului de televiziune BNT că, până la finalul anului 2024, Bulgaria se va alătura cu statut de membru cu drepturi depline atât zonei Schengen, cât și zonei euro.

Conform declarațiilor ministrului, integrarea în zona Schengen oferă o oportunitate pentru creșterea economică semnificativă a Bulgariei.

Gvozdeikov a remarcat că Schengen oferă acces rapid pentru mărfuri și călătorii libere pentru persoane.

Gheorghi Gvozdeikov a comentat că Austria a exprimat cea mai vehementă opoziție în ceea ce privește aderarea Bulgariei la Schengen. El a adăugat că fiecare țară are propriile sale sentimente politice interne, care au o influență semnificativă, dar a subliniat importanța recunoștinței pentru rezultat.

„Austria s-a opus cel mai vehement în privinţa intrării Bulgariei în Schengen.

Fiecare ţară are propriile sentimente politice interne, care au o mare influenţă, dar ar trebui să fim totuşi recunoscători pentru rezultat”, a comentat Gheorghi Gvozdeikov.

Bulgaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Data aderării pe cale terestră a României și Bulgariei la Schengen

Decizia privind data aderării României și Bulgariei la zona Schengen prin cale terestră va fi luată după data de 31 martie 2024, în urma eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime, conform comunicatului emis de Consiliul Uniunii Europene.

Această hotărâre vine în urma acordului statelor membre pentru o integrare treptată a celor două țări în zona Schengen, scrie schengenvisainfo.com.

Într-o declarație emisă pe 30 decembrie, Consiliul a salutat această inițiativă, evidențiind că renunțarea la controalele la frontierele aeriene și maritime pentru Bulgaria și România va fi în concordanță cu modificarea programului de iarnă/vară stabilit de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA).

”Începând cu 31 martie 2024, nu vor mai exista controale asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne ale UE între Bulgaria și România și celelalte țări din spațiul Schengen.

În urma acestui prim pas, Consiliul ar trebui să ia o altă decizie pentru a stabili o dată pentru ridicarea controalelor la frontierele interne terestre”, arată Consiliul Uniunii Europene.

În schimb, Comisia Europeană  spune că eliminarea controalelor poate fi posibilă într-un interval de timp rezonabil.

România și Bulgaria erau pregătite din 2011

Comisia Europeană a indicat că Bulgaria și România erau pregătire pentru aderarea la zona Schengen încă din 2011. În decursul anilor recenți, a subliniat constant disponibilitatea țărilor  în acest sens.

Aceasta reprezintă a noua etapă de extindere a spațiului, care a fost inițial stabilit în 1985 de către:

  • Franța
  • Germania
  • Belgia
  • Țările de Jos
  • Luxemburg

În prezent, spațiul include 27 de țări membre, acoperind:

  • o suprafață de patru milioane de kilometri pătrați
  • o populație de aproape 420 de milioane de locuitori