Impasul politic din Bulgaria riscă să amâne intrarea ei în zona euro
Chiar dacă Bulgaria şi Croaţia s-au alăturat simultan mecanismului ERM-2 (anticamera euro) în iulie 2020, Croaţia a reuşit să adere la zona euro de anul trecut. Guvernul de la Sofia spera că Bulgaria va adere la zona euro în anul 2025, dar dificultăţile politice din ultimii ani îi reduc șansele.
Temerile privind instabilitatea politică a Bulgariei cresc treptat, ceea ce ar putea perturba negocierile Guvernului de la Sofia cu Uniunea Europeană (UE).
„Planul era ca Bulgaria să adere la euro la 1 ianuarie 2025. Acum pare a fi o ţintă iluzorie. Raportul Comisiei Europene nu a fost pozitiv.
Ţinta privind inflaţia nu a fost îndeplinită şi Guvernul interimar probabil nu are suficientă forţă politică pentru a aduce situaţia sub control”, crede un membru al organizației nonprofit Carnegie Europe de la Bruxelles.
Pe lângă instabilitatea politică, Bulgaria se confruntă, acum, cu provocări demografice, cum ar fi scăderea populației în vârstă de muncă și îmbătrânirea societății. Populația în vârstă de muncă este preconizată să scadă cu 0,9% pe an în următorii cinci ani, afectând creșterea potențială a economiei naționale, estimată la aproximativ 2,75% pe an.
Îmbătrânirea populației a dus la creșterea transferurilor guvernamentale pentru a acoperi deficitele sistemului de pensii, contribuind la deficite bugetare mai mari.
După anunţul privind alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria, a şaptea rundă în ultimii trei, oficialii europeni se întreabă cine va fi următorul comisar european al Bulgariei. Numirea sa va avea loc la finalul lunii.
Fostul adjunct al ministrului Externe din Bulgaria, Milen Keremedchiev, se aşteaptă ca bătălia electorală din blocul comunitar să aibă efect asupra numirii viitorului comisar european al Bulgariei.
„În opinia mea, se va stabili probabil ca actualul comisar, Iliana Ivanova, să fie noul candidat”, a spus el.
Inflația, principala cauză a problemelor țării vecine
În iunie 2024, inflația medie anuală din Bulgaria a fost de 4,7%, depășind nivelul maxim permis cu 1,6 puncte procentuale. Din acest motiv, Bulgaria nu îndeplinește condițiile pentru a intra în zona euro.
Intrarea în zona euro ar putea ajuta Bulgaria în mai multe feluri, cum ar fi reducerea riscului valutar, oferirea unei politici monetare mai flexibile și îmbunătățirea accesului la piețele financiare.
De altfel, băncile bulgare ar putea beneficia de împrumuturi de la Banca Centrală Europeană și de ajutor din partea Mecanismului European de Stabilitate, ceea ce ar întări stabilitatea financiară a țării vecine.