De mai multă vreme, Bulgaria analizează introducerea monedei euro ca valută națională. Oficialii bulgari spun că tranziția către zona euro va duce către modernizarea sistemului monetar al țării.
„Introducerea euro reprezintă o normalizare şi o modernizare a regimului monetar bulgar.”, a declarat, la o conferinţă desfăşurată la Sofia, guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a relatat Novinite.
Majorarea salariului minim în Bulgaria va duce la creşterea deficitului cu aproximativ un miliard de leva
Oficialul bulgar a motivat că „Aderarea la zona euro va accelera procesul de implementare a reformelor structurale în Bulgaria, un proces care este serios întârziat. Vor fi îmbunătăţite condiţiile de finanţare şi vor creşte investiţiile în ţară. Combinarea tuturor factorilor va crea un mediu pentru o creştere sustenabilă, va accelera convergenţa şi, desigur, va duce la majorarea veniturilor”.
În cadrul aceleași conferințe, dedicată avantajelor adoptării euro, ministrul de Finanţe bulgar, Rositsa Velkova, a anunţat că majorarea salariului minim în Bulgaria la 850 leva va duce la creşterea deficitului cu aproximativ un miliard de leva.
De asemenea, intrarea în zona euro va duce către noi oportunităţi de majorare a veniturilor şi va îmbunătăţi mediul de afaceri în Bulgaria, a declarat ministrul de Finanţe. Oficialul a precizat următoarele: „Vom participa la luarea deciziilor în cadrul Eurogrup (-miniştrii de Finanţe din zona euro- n.red.). În prezent nu ne este permis să participăm! Politica monetară a BCE se reflectă direct asupra noastră”.
Bulgaria analizează de mult timp ancorarea monedei euro
La solicitarea de a veni cu o reacție la protestele formaţiunii naţionalistă Vazrazhdane (Renaşterea) din faţa clădirii unde s-a desfășurat conferinţa, Velkova a reamintit decizia Adunării Naţionale a Bulgariei, cu majoritate constituţională, de a continua drumul spre introducerea euro.
Specialiștii sunt de părerea că aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să ajungă la un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale. Ţara vecină cu România analizează de mult timp ancorarea monedei euro.
Mulţi bulgari se tem că stabilirea abuzivă a preţurilor în timpul trecerii la moneda euro ar putea genera explodarea preţurilor. Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 ţări, a concluzionat că „nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro”.