Bulgaria ar putea fi printre primele state care au învins coronavirusul

bulgaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Coronavirusul face ravagii pe întreg globul, însă Bulgaria ar putea fi unul dintre primele state care reușește să învingă pandemia, scrie Dnevnik. Argumentele sunt multiple.

Emisiune jurnalistică zilnică la una dintre marile televiziuni bulgare. Întrebarea este dacă pandemia nu este (inventată ca) un instrument pentru o nouă ordine mondială. Pentru a dovedi că este exact așa, interlocutorul, un profesor cucurigu de tip „observator total”, informează despre „dictatura ce alunecă în întreaga lume” și avertizează că „așa-numita” UE a eșuat cu „așa-numita pandemie”, iar libera circulație a oamenilor, bunurilor și a capitalului a devenit ficțiune, notează Dnevnik.

Astfel, la limita teoriilor conspirației, se ajunge pe nesimțite la acestea. Există vreun adevăr în afirmații precum că „vaccinurile vor fi cipurile noastre prin care să fim reconstruiți pentru diferite puncte de vedere”, întreabă moderatoarea. „Există întotdeauna un sâmbure de adevăr”, a răspuns, fără să se gândească, profesorul care cunoaște toate secretele. „Știți că marea minciună este cea în care 99% se spune adevărul, iar 1% este minciună”, a adăugat el în mod misterios, probabil pentru a nu lăsa nicio îndoială că vaccinurile nu sunt ceea ce par a fi.

Frigiderele sunt deja aici

În primăvară, ne-am rugat cu toții ca oamenii de știință să găsească rapid un vaccin ca singură salvare de virus și de consecințele dureroase ale acestuia asupra sănătății și situației economice. Iată că astăzi vaccinul deja bate la ușă și, în câteva luni, vom avea nu doar un vaccin disponibil, ci disponibilitatea de a alege dintr-un întreg spectru de vaccinuri de diferite tipuri. Cu toate acestea, marea bătălie din jurul acestora pare să fie abia la început.

Prima încercare este pur organizatorică. Vaccinarea rapidă a milioane de oameni este o sarcină uriașă, legată de construirea infrastructurii și logisticii complexe. Multe țări au de mult timp planurile lor strategice în acest sens și le pun în practică. Astfel, Bulgaria s-a mișcat abia în ultima perioadă și, după cum se știe, o bună organizare nu este punctul nostru forte. Dar totuși: comandamentul respectiv funcționează deja, frigiderele sunt deja ajunse și probabil, în ansamblu, întârzierea va fi compensată și totul va fi gata în momentul în care primul vaccin va fi disponibil.

Adevărata provocare

Adevărata provocare este alta – cum să convingi cât mai mulți oameni să fie vaccinați, pentru a opri răspândirea virusului și a uita de el. Pentru construirea așa-numitei imunizări colective, e necesar ca imunizarea să acopere cel puțin aproximativ 70% din populație. Cu toate acestea, potrivit unui studiu recent, în Bulgaria aproape jumătate dintre oameni (48%) spun că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19. Potrivit unui alt studiu, până în prezent doar 26% sunt siguri că se vor vaccina.

Problema, între altele, nu este doar în Bulgaria. Potrivit unui sondaj recent, 59% dintre francezi nu intenționează să se vaccineze împotriva coronavirusului. Motivele sunt diferite. Mulți ezită și, deocamdată, se abțin, îngrijorați de siguranța unor vaccinuri elaborate atât de rapid. Dar la fel de puțini oameni nu cred în vaccinuri, ci în invențiile legate de acesta. În Bulgaria, de exemplu, 16% dintre oameni cred în teoria cipurilor.

Ce trebuie făcut

Prin urmare, concomitent cu pregătirea organizațională și logistică, este timpul să luăm în considerare și să demarăm o campanie largă de informare și explicare, pentru a risipi cel puțin unele dintre temeri. Și este foarte important ca acesta să fie încredințat celor mai buni profesioniști în comunicarea publică, care vor găsi tonul potrivit și argumentele corecte. Astfel de campanii se pregătesc deja în principalele țări europene. În ceea ce privește Bulgaria, principala problemă pentru o astfel de campanie va fi neîncrederea tot mai largă în instituțiile statului. De aceea, pentru a lua parte la aceasta ar fi bine să se implice nu numai cei mai buni specialiști, ci și orice alte persoane cu autoritate și influență în societate.

Rolul mass-media va fi, de asemenea, foarte important aici. Cel puțin cei mai serioși dintre ei ar face bine să-și realizeze responsabilitatea și să sublinieze informațiile clare, cuprinzătoare și concrete despre vaccinuri, decât să vânture teorii ale conspirației.

Desigur, alți factori vor „funcționa” în favoarea vaccinurilor. În primul rând – timpul. Progresul vaccinării în întreaga lume și primele sale efecte îi vor convinge treptat pe unii dintre cei ce ezită. Vor apărea stimulente și motive suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a călători. Primele exemple există deja. Cipru a anunțat că de la 1 martie anul viitor, străinii vor putea intra în țară fără un test PCR, dar vor trebui să furnizeze dovezi că au fost vaccinați. Compania aeriană australiană Qantas a anunțat că cerința de vaccinare împotriva coronavirusului va deveni obligatorie pentru toți pasagerii de pe zborurile sale internaționale.

Virusul prostiei

Datorită apartenenței sale la „eșuata” Uniune Europeană, Bulgaria se numără printre țările care au posibilitatea de a fi primele care ies din pandemie. Dar nu este clar dacă va profita de această oportunitate.

Așa cum a spus inspectorul șef pentru sănătate din Bulgaria, în aceste zile, când vaccinul de salvare va fi deja aici, ar fi o prostie să renunțăm de bună voie la acesta. Cu toate acestea, acest lucru nu ne sperie. Imunizarea împotriva virusului prostiei nu a fost inventată.