Bulgaria va ieşi din criză în 2011, când economia ar urma să înregistreze o creştere de trei procente, iar deficitul bugetar va fi redus sub pragul de trei la sută din Produsul Intern Brut, a declarat duminică ministrul bulgar de Finanţe, Simeon Djankov, într-un interviu acordat postului naţional de radio.

Potrivit lui Simeon Djankov, deficitul bugetar va fi redus sub 2,7 procente din PIB până la finele anului următor, potrivit cadrului macroeconomic al bugetului de stat pentru 2011, ce va fi prezentat săptămâna viitoare la reuniunea Ecofin.

„Ne-am făcut calculele şi proiecţiile pentru 2011 şi nu vor avea loc majorări de taxe şi accize, şi de asemenea nu vor exista reduceri de salarii şi pensii”, a declarat Djankov. Acesta a adăugat că la finele acestui an rata şomajului va fi mai mică decât nivelul de 11,4 procente cât se aşteaptă guvernul de la Sofia.

De asemenea, Djankov a subliniat că Bulgaria nu are nevoie de finanţare externă şi nici nu poartă discuţii cu Fondului Monetar Internaţional. „Acest zvon este incorect. Nu cred că vom avea nevoie de asistenţa FMI. Am reuşit să ne descurcăm bine şi vom ieşi din criză fără ajutor”, a spus ministrul bulgar de Finanţe.

Declaraţiile lui Simeon Djankov vin la câteva zile după ce parlamentul de la Sofia a aprobat legea de rectificare a bugetului pe 2010, conform căruia în acest an se preconizează o creştere economică de un procent şi un deficit bugetar de 3,8 procente conform standardelor contabile ale UE. Legea de rectificare a revizuit ţinta de deficit de 1,9 procente din PIB pe care şi-a propus-o iniţial Bulgaria.

SURSA: Agerpres