Alertă la granița cu România. Numărul cazurilor de COVID-19 a explodat și au fost înregistrate cele mai multe infectări de la începutul pandemiei.

Situația dramatică se întâmplă în Bulgaria, unde ultimele date indică cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei. Procentul testelor pozitive a ajuns la 8, iar autoritățile iau în calcul restricții suplimentare.

Cu aproximativ cinci milioane de locuitori rămaşi în ţară, Bulgaria a înregistrat 436 de noi infectaţi, acesta fiind cel mai mare număr de la începutul epidemiei.

Conform datelor oficiale, 135 s-au înregistrat la Sofia, un număr de 40 la Plovdiv, 38 Burgas, 27 la Stara Zagora, 25 la Blagoevgrad.

Au fost făcute 5.431 de teste PCR, din care pozitive sunt 8%. Numărul total al cazurilor confirmate este de 22.300, din care active acum sunt 6.134.

Inspectorul sanitar principal, Anghel Kuncev, a avertizat că dacă situaţia va continua să se agraveze, vor fi introduse măsuri antiepidemice suplimentare. Creşterea din ultima săptămână se datorează, potrivit declarațiilor sale, valului care a pornit din Europa de Vest în urmă cu trei săptămâni. Statul Major anti-criză nu intenţionează să blocheze oraşele mari, dar vor putea fi interzise evenimente sportive şi culturale cu un număr mare de spectatori.

Sistemul sanitar funcționează normal, fiind ocupate aproximativ 10-12  din paturile prevăzute pentru pacienți cu COVID-19. Casa Națională de Sănătate va achita testele comandate de medicii de familie după ce va fi aprobat de către Ministerul Sănătății și Asociația medicilor un set de criterii. Până acum astfel de teste au fost aprobate numai de serviciile sanitare județene sau de specialiștii de boli infecțioase, ORL și pneumologi, cetățenii în majoritatea cazurilor fiind nevoiţi să plătească echivalentul a 65 de euro.

Al doilea val de COVID-19 aduce progresiv măsuri mai stricte în Europa. Belgia, Germania, Italia, Slovenia, Slovacia și Ucraina înăspresc controalele în spații publice pentru a vedea cum respectă populația reglementările legate de coronavirus. Masca este obligatorie, chiar și în aer liber, iar în zone cu risc ridicat se închid porțile restaurantelor și altor sedii de instituții, unde o perioadă au fost permise activități cu grupuri mai mari de oameni.