Agenţia de evaluare financiară Fitch ar putea retrograda ratingul Bulgariei, statul cu cel mai redus deficit bugetar din Uniunea Europeană (UE), în condiţiile în care datoria externă depăşeşte Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce pune în pericol stabilitatea financiară a ţării, transmite Bloomberg.
„Poziţia fiscală este una solidă. Cu toate acestea, Bulgaria prezintă riscuri la nivelul sectorului privat, împovărat cu un nivel ridicat al datoriilor. Statul se confruntă cu un deficit de cont curent substanţial şi totodată există un grad ridicat de incertitudine în legătură cu modalităţile de finanţare a acestui deficit şi eventualul impact asupra creşterii economice”, a declarat Edward Parker, şeful diviziei Fitch pentru Europa emergentă. O mare parte din datoria străină a Bulgariei provine din sectorul financiar.
Fitch evaluează ratingul Bulgariei pentru datoriile în valută la „BBB-„, cel mai mic nivel din categoria „investment grade”, cu perspectivă negativă încă din aprilie 2009. Un nivel mai mic ar coborî calificativul în categoria „junk”.
Bulgaria are datorie externă de 111% din PIB
În prezent, doar două state membre UE au ratingurile Fitch incluse în categoria „junk”, respectiv România şi Letonia. Ambele ţări beneficiază de ajutoare financiare internaţionale. Bulgaria, cel mai sărac stat din UE, nu a apelat la ajutorul instituţiilor financiare internaţionale, notează Bloomberg.
Bulgaria avea la sfârşitul anului trecut o datorie brută externă de 37,6 miliarde de euro, echivalentul cu 111% din PIB. Ţara s-a putea confrunta cu presiuni la nivelul deficitului de cont curent şi monedei locale, a precizat Parker.
Deficitul de cont curent a urcat la 327 de milioane de euro până în decembrie 2009, în condiţiile în care la acest capitol statul prezenta surplus în al treilea trimestru al anului trecut. Guvernul estimeză că deficitul a fost echivalent cu 8,6% din PIB în 2009.
„Acestea sunt comentarii destul de agresive din partea Fitch, şi cu siguranţă negative. Datoria externă ridicată, în raport cu PIB, şi politica de fixare a cursului de schimb pentru moneda locală reprezintă elemente negative. Un plus ar fi forma bună a finaţelor publice. Datoria este lichidă şi poate fi plătită”, a afirmat analistul Royal Bank of Scotland Tim Ash.
Guvernul estimează că economia a scăzut cu 4,1% în 2009, dar că va creşte cu 0,3% în acest an. Fitch anticipează, însă, o diminuare a PIB în 2010. Estimările anterioare indicau stagnarea economiei.
Moneda locală, leva, este cotată strict în raport cu euro, la nivelul de 1,9558 unităţi pentru un euro, în cadrul unui consiliu monetar.
SURSA: Mediafax