Viena a luat foc! Vecinii noştri bulgari au spus un NU hotărât, la care austriecii nu se aşteptau. Bulgaria a anunțat că nu va accepta primirea a 6.000 de refugiați provenind din Austria, conform informațiilor furnizate de presa de la sud de Dunăre.
Bulgaria nu se înțelege deloc cu Austria
Bulgaria nu vrea să accepte cei 6 mii de refugiați pe care Austria vrea să-i trimită în țara vecină.
Potrivit preşedintelui Agenţiei de Stat pentru Refugiaţi, cifra este orientativă pentru numărul de migranţi care au trecut prin Bulgaria şi au ajuns în Austria. Și nu un număr pe care Viena trebuie să-l returneze.
Refuzul de a primi cei 6.000 de refugiați din Austria este argumentat de Sofia că țara nu dispune de capacitatea necesară pentru găzduirea migranților. Conform datelor agenției, capacitatea totală a centrelor din Bulgaria este de 3.572 de locuri.
În prezent, aceste centre sunt ocupate în proporție de 72%, adică puțin peste 2.700 de persoane. Așadar, doar 871 de locuri sunt disponibile în întreaga țară.
Potrivit experților, Viena nu are dreptul să solicite returnarea refugiaților care nu au fost înregistrați pe teritoriul Bulgariei. Informațiile au fost transmise de postul de televiziune Nova.
Șeful Poliției de Frontieră pomenește despre admiterea parțială
Directorul Direcției Generale a Poliției de Frontieră din Bulgaria, comisar-șef Anton Zlatanov, a abordat problema admiterii țării în Spațiul Schengen cu referire la frontierele aeriene și maritime.
Într-o apariție la postul național de televiziune BNT, Zlatanov a subliniat că Bulgaria nu a fost încă admisă integral în Spațiul Schengen.
„Nu am auzit un nu pentru frontierele terestre, am auzit un da pentru admiterea parţială în Schengen. Acesta este un pas înainte, un succes major.
Continuăm eforturile pentru admiterea în Schengen şi cu frontierele terestre, cât mai curând posibil. Decizia Austriei este politică”, a declarat directorul Poliţiei de Frontieră.
Conform declarațiilor sale, procesul de organizare a început deja. Asta în cadrul aeroporturilor în legătură cu modificarea statutului Bulgariei în cadrul Spațiului Schengen.
Comisarul Zlatanov a subliniat că toate cerințele impuse de Austria sunt în prezent îndeplinite de Bulgaria.
„Până acum, presiunea migranţilor este scăzută.
La graniţa cu Serbia, ajung cu 40% mai puţine persoane şi astfel a fost îndeplinită una dintre cerinţele Austriei – o reducere cu 20% a numărului de migranţi care intră ilegal”, a precizat directorul Direcţiei Generale a Poliţiei de Frontieră.
După cum se știe, Bulgaria și România au dus o luptă diplomatică acerbă în ultimele luni pentru admiterea în Schengen. La finalul anului, cele două state au fost acceptate doar parțial în spațiul de liberă circulație.