"Dorim măsuri colective ale UE pentru a ne asigura că acest lucru nu se va repeta", a spus Mladenov, la Bruxelles, înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) al UE.

Mladenov a susţinut că atacul de pe teritoriul bulgar nu trebuie să rămână fără consecinţe şi a amintit că ancheta desfăşurată în acest caz a pus în evidenţă legături ale braţului armat al Hezbollah cu acest atentat, soldat cu moartea a şase persoane.

"Conlucrăm cu autorităţile libaneze pentru a ne asigura că abordăm cazul în profunzime", a explicat ministrul.

Printre opţiuni se numără plasarea Hezbollah pe lista UE privind organizaţiile teroriste. Unele ţări precum Marea Britanie doresc acest lucru, în timp ce altele, ca Franţa şi Spania, nu consideră adecvat acest pas, potrivit unor surse diplomatice.

În ultimele săptămâni, noul secretar de stat al SUA, John Kerry, a vorbit cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, despre posibilitatea de a desemna Hezbollah drept organizaţie teroristă.

Dezbaterea de luni a miniştrilor europeni va fi un prim schimb de opinii, după cum a explicat Mladenov, care a confirmat că la această reuniune nu se va lua nicio decizie fermă.
Sursa: Agerpres