Supararea bulgarilor pe Rusia pentru oprirea gazului aduce la suprafata conflicte mai vechi. Vechi de peste 60 de ani. A fost nevoie ca tara vecina sa ramana fara gaze o saptamana pentru a-si aduce aminte de faptul ca armata sovietica a sustras din Bulgaria o serie de bunuri la finele celui de-al doilea razboi mondial.

Guvernul de la Sofia l-a mandatat pe ministrul de Externe Ivaylo Kalfin sa trimita guvernului lui Putin o cerere oficiala din partea statului bulgar, prin care se solicita Rusiei, ca mostenitoare de drept a fostei URSS, inapoierea documentelor oficiale ale administratiei bulgare care lipsesc din arhiva de stat. Actele in cauza sunt documente din perioada 1939-1944 care privesc pregatirea Bulgariei de razboi, intrarea in Pactul Tripartit, dar si urmarirea activitatii comunistilor sustinuti de URSS. O mare parte dintre documentele in cauza se refera la perioada in care Partidul Comunist Bulgar a preluat puterea, in septembrie 1944.

Arhivele au fost confiscate in ultimele luni ale anului 1944 de armata sovietica prezenta pe teritoriul Bulgariei si trimise la Moscova. Bulgaria nu a mai facut pana acum o cerere oficiala cu privire la acele documente. De mentionat ca Bulgaria este prima tara care a reclamat Gazprom pentru nerespectarea obligatiilor contractuale si a cerut compensatii.