Condițiile Austriei privind aderarea la Spațiul Schengen a României și Bulgariei generează reacții diferite în cele două țări vizate. În timp ce de la Sofia vin mesaje clare precum „inacceptabil” și „nejustificat”, de la București semnalele sunt mult mai potolite.
Europarlamentarul bulgar Andrei Novakov (PPE) vorbit despre condițiile impuse de Austria pentru acceptarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Acesta le consideră drept „inacceptabile și nejustificate”.
Condițiile impuse de Austria sunt „inacceptabile și nejustificate”
Novakov este de părere că această discuție din Austria nu vizează Bulgaria și România în mod direct, ci este orientată către societatea austriacă. El punctează că acele condiții nu au justificare, având în vedere că țara sa îndeplinește deja toate angajamentele referitoare la protejarea frontierelor. Novakov a sugerat că această atitudine a Austriei poate fi rezultatul proceselor politice interne.
„Bulgarii sunt obosiți și afectați de standardele duble față de ei ca europeni. Vorbind ca politician, cred că această discuție din Austria nu este îndreptată către Bulgaria și România, ci către societatea austriacă. Despre ce condiții vorbim, când țara noastră își îndeplinește oricum toate angajamentele de protecție a frontierelor? Și acestea nu sunt cuvintele mele, ci ale tuturor instituțiilor europene, ale fiecăreia dintre ele.
În acest sens, nu există noi angajamente pentru noi. Îndeplinim deja cerințele Austriei”, a declarat Novakov pentru spotmedia.ro.
El a afirmat că acest comportament al Austriei este mai degrabă rezultatul proceselor politice interne.
Luni, premierul bulgar, Nikolai Denkov, a respins posibilitatea ca Bulgaria să accepte exclusiv anumite reguli specifice. De asemenea, fostul ministru al Afacerilor Externe din Bulgaria, Nadejda Neinski, a caracterizat o condiție impusă de Austria drept „ilogică”. Ea a afirmat, de asemenea, că „Bulgaria și România nu au nicio obligație să îndeplinească condiții suplimentare pentru aderarea lor la Spațiul Schengen”.
Recent, Austria a transmis anumite cerințe pentru a-și da acordul privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Printre cerințe se numără creșterea de trei ori a misiunii Frontex în Bulgaria cu finanțare de la UE. De asemenea, Viena solicită consolidarea controlului la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România.
În plus, cerința care a stârnit cele mai multe controverse se referă la obligația ca ambele țări să accepte solicitanți de azil afgani și sirieni.
Reacția venită din România este cu totul alta
Premierul României, Marcel Ciolacu, a reacționat cu privire la declarațiile făcute de Austria în ceea ce privește aderare României și Bulgariei la spațiul Schengen. Prim-ministrul spune că este normal ca din partea Austriei să existe anumite pretenții. Șeful Executivului de la București a mai spus că acestea este doar primul pas în negocieri.
„Primul pas a fost făcut. Austria e mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunțe triumfalist că fără nici măcar o condiție să intre România”, a declarat Marcel Ciolacu în cursul zilei de luni, 11 decembrie.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că Dosarul Schengen nu a avansat așa cum era de așteptat. De asemenea, el a punctat că țara noastră nu se află într-o situație iminentă de a obține un rezultat favorabil. Pe de altă parte, el a subliniat că există nevoia unor negocieri extinse pentru a progresa în acest caz.
Klaus Iohannis a menționat că refuzul Austriei de a acorda un vot pozitiv pentru intrarea României în Schengen, de anul trecut, a generat o serie de negocieri la toate nivelele.
„Acum, în ultima vreme, a apărut o oarecare flexibilizare a poziției austriece, însă vreau să fiu foarte sincer aici: mai este cale lungă şi este nevoie de multe negocieri şi de multe discuţii”, a afirmat Iohannis.