Joi, 28 aprilie, în jur de o sută de simpatizanți ai partidului naționalist bulgar Renașterea s-au adunat în sala de conferințe a hotelului din Gotse Deltchev, un oraș modest de 20.000 de locuitori din sudul Bulgariei, pentru a asculta discursul liderului lor despre actuala situație din țară și despre războiul din Ucraina, potrivit Le Monde.
Kostadin Kostadinov, de 43 de ani, poreclit „Kopeikin” (cu referire la ”copeică”, subdiviziune a rublei) de către adversarii săi din cauza apropierii sale de Moscova, clamează: „Dacă Parlamentul votează trimiterea de arme în Ucraina, vom da jos guvernul. Sunteți gata să blocați drumurile?”
”De ce nu imediat?”, răspunde un participant. O femeie țipă: „De ce sunt bulgarii atât de proști încât să-i lase pe toți acești fasciști ucraineni să intre în țara noastră?” Ea se referă la cei 100.000 de refugiați care au ales Bulgaria ca destinație de la începutul conflictului. Kostadinov evită să dea curs unui mesaj atât de agresiv, dar critică guvernul bulgar „parașutat de clica americană” cu scopul secret de „slăbire a Rusiei și a Europei”.
Renașterea nu are nimic marginal în Bulgaria. Partidul stă în Parlament și, datorită războiului din Ucraina, continuă să urce în urne, mai ales după ce a manifestat la Sofia fluturând steaguri rusești. Miercuri, 4 mai, va face totul pentru a adânci diviziunile care lucrează această țară de 6,5 milioane de locuitori în jurul conflictului, cu ocazia votării unei întrebări explozive în Adunarea Națională: Bulgaria trebuie – să trimită arme în Ucraina?
Apropiere culturală și istorică de Moscova
Deși membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din 2004 și al Uniunii Europene (UE) din 2007, această țară balcanică s-a abținut până acum să furnizeze arme direct Kievului, în ciuda interesului evident al Ucrainei pentru armele bulgare. La mijlocul lunii aprilie, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a petrecut chiar trei zile la Sofia pentru a implora țara să se răzgândească.
„Armamentul bulgar este compatibil în proporție de 90% cu cel al Ucrainei, iar Bulgaria este una dintre puținele țări ale fostului Pact de la Varșovia care nu a încetat să producă muniție pentru armament de tip sovietic”, explică Chavdar Chervenkov, fost general-locotenent în armata bulgară, acum analist la Centrul pentru Studiul Democrației.
Premierul bulgar Kiril Petkov, un centrist în vârstă de 41 de ani, cu aspect nord-american dobândit în urma copilăriei sale în Canada și a studiilor sale la Harvard, a ales clar partea baricadei. „Ca membru al lumii democratice și al UE, vom sprijini Ucraina”, a promis el joia trecută, călătorind la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a menționat posibilitatea reparării armelor grele ucrainene în fabricile bulgare.
Pentru a încerca să-și convingă concetățenii cu privire la această problemă sensibilă, el continuă să ne reamintească că Bulgaria este ultimul membru NATO, alături de Ungaria lui Viktor Orban, care refuză să furnizeze arme.
Președintele bulgar, susținut de PSB
Însă poziţia lui este departe de a fi împărtăşită, chiar și la vârful statului. „Este datoria noastră națională să nu permitem Bulgariei să fie implicată în război”, a declarat duminică, de 1 mai, Rumen Radev, președinte din 2016, care menține o oarecare ambiguitate în relația cu Rusia.
Chiar dacă nu are puterea de a bloca eventuala decizie a Parlamentului, președintele este susținut de Partidul Socialist Bulgar (PSB) – moștenitor direct al fostului Partid Comunist -, care participă la guvernarea de coaliție.
„Bulgaria trebuie să rămână neutră în acest conflict”, afirmă Alexander Simov, unul dintre deputații acestui partid, care cunoaște bine Ucraina pentru că a făcut, în ultimii ani, mai multe călătorii în Crimeea și Donbass, aflate sub control rusesc. „Situația nu este atât de simplă la fața locului, este un război civil și sunt și naziști de partea ucrainenilor”, apreciază el.
Acest scepticism bulgar vis-a-vis de cauza ucraineană se bazează pe îndelungata apropiere religioasă, istorică și culturală de Moscova a Bulgariei, bazată în special pe rolul Rusiei în renașterea statului bulgar, în 1878, după cinci secole de stăpânire otomană.
Șantaj rusesc
„În mod ciudat, multor bulgari le place să-și amintească, în timp ce foarte puțini își amintesc că am fost o colonie a URSS după cel de-al Doilea Război Mondial”, notează filosoful Kalin Yanakiev. Specialistul în cercurile rusești de influență, Ruslan Stefanov, evidențiază și „rețelele financiare moscovite” care au „plătit mulți bani” elitelor politice bulgare în ultimii ani pentru investițiile contestate din sectorul energetic.
Pe lângă importul a 90% din gazul său de la Moscova, Bulgaria și-a vândut cea mai mare rafinărie gigantului petrolier rus Lukoil, iar singura sa centrală nucleară depinde de compania rusă Rosatom pentru aprovizionarea cu combustibil…
Suficient pentru a crește temperatura în atmosferă de când Gazprom a decis, miercuri, 27 aprilie, să întrerupă gazul sub pretextul refuzului Sofiei de a plăti în ruble. Acest șantaj i-a întărit pe Kiril Petkov și pe fidelul său vicepremier, Assen Vassilev, în convingerea lor că era timpul să întoarcă pagina filorusismului populației.
„Politica de a privi conflictul din exterior nu mai funcționează. Nu vrem război, dar dacă este război, trebuie să luptăm cu agresorul”, a spus Vassilev într-o conferință de presă. Cei doi le-au promis bulgarilor că au un plan de înlocuire a gazului rusesc; acesta constă mai presus de toate în a conta pe sosirea primăverii, și în a spera în construcția mult așteptatului interconectorului de gaz cu Grecia va fi finalizată înainte de iarna viitoare.
Optimismul nu este împărtășit în cadrul guvernului
„Alternativele vor fi mult mai scumpe și muncitorii bulgari vor trebui să plătească pentru ele”, critică deputatul PSB Alexander Simov, care cere să plătească Gazprom în ruble fără ezitare.
Cea mai săracă țară din UE, Bulgaria, are un salariu minim de doar 332 de euro pe lună. Cu toate acestea, PSB este crucial în majoritatea condusă de Petkov, formată astăzi din patru partide cu poziții radical opuse față de Rusia. Într-adevăr, președintele PSB, Kornelia Ninova, este cea care deține puterea de a aproba fiecare export de arme, în calitate de ministru al Economiei și Industriei. Ea a promis că PSB va părăsi guvernul în loc să-și pună semnătura pe aprobarea unei astfel de expediții în Ucraina.
În mod ironic, fabricile de arme bulgare operează deja la capacitate maximă pentru a aproviziona alte țări NATO, care apoi transferă liber arme în Ucraina. Și chiar dacă dezbaterea se va învârti în jurul termenului de „asistență militară” din rezoluția care va fi prezentată Parlamentului, armata bulgară, în stare proastă, are oricum capacități de donație mai mult decât limitate.
„Chestiunea donațiilor de arme este mai presus de orice simbolică”, afirmă foarte pro-occidentalul Hristo Ivanov, liderul partidului de guvernământ Bulgaria Democrată, care face eforturi pentru a sprijini Ucraina.
Dar în Bulgaria, Rusia face parte din categoria simbolurilor care pot da jos un guvern.