Bulgaria ocupă locul șase în rândul celor mai sărace și mai puțin dezvoltate țări din Europa. Publicația Wirtschafts Woche trece în revistă cele mai slabe economii din Europa. Majoritatea sunt în țări cu conflicte politice, războaie și șomaj ridicat.
Bulgaria este a șasea cea mai săracă din Europa
Pe primul loc este Bosnia și Herțegovina, care este cea mai săracă țară din Europa. Doar rata șomajului este de 40%. Este al treilea cel mai ridicat nivel din lume după Djibouti și Congo. Acest lucru plasează Bosnia și Herțegovina mult sub nivelul vecinilor săi săraci. PIB-ul pe cap de locuitor este de 7,46 euro, notează duma.bg.
Urmează Albania. În ultimele două decenii, sărăcia în Albania a scăzut semnificativ. Cu toate acestea, aproximativ unul din șapte albanezi se consideră încă sărac. Mai mult de 5% din populație este subnutrită, iar aproximativ 11% dintre copiii sub vârsta de cinci ani suferă de întârzieri de creștere. Infrastructura este cea mai mare problemă în țară. Din cauza aceasta, Albania este foarte neatractivă pentru investitorii străini. PIB-ul pe cap de locuitor este de 8,50 euro.
Medalia de „bronz” este pentru Macedonia de Nord. Este a treia cea mai săracă țară din Europa. Balcanii continuă să fie considerați cea mai instabilă regiune din Europa. Peste două treimi din populația fostei republici iugoslave trăiește în zonele rurale. PIB-ul pe cap de locuitor este de 9,20 euro.
Serbia este a patra. În ultimii 30 de ani, poporul Serbiei a trăit un conflict politic uriaș: destrămarea Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, războaiele care au însoțit-o și izolarea internațională de restul statelor. Sărăcia continuă să fie o problemă socială presantă în Serbia. Potrivit Băncii Mondiale, aproximativ 25% din populație trăiește sub pragul național de sărăcie. Nivelurile ridicate de corupție și infrastructura slabă reprezintă o povară grea pentru țară. Peste 1,3 milioane de oameni se luptă să supraviețuiască. PIB-ul pe cap de locuitor este de 9,92 euro.
Locul 5 este ocupat de Muntenegru
Muntenegru este pe locul cinci. În comparație cu alte țări europene, Muntenegru este un stat extrem de mic și poate fi ușor ignorat, dar sărăcia este uluitoare. Şomajul este de două ori mai mare decât media pentru UE. Majoritatea veniturilor provin din sectorul serviciilor. PIB-ul pe cap de locuitor este de 10,13 euro.
Locul șase este pentru Bulgaria. Ea este una dintre cele mai sărace țări din Europa. 65% din populație nu își poate acoperi sau abia își poate acoperi cheltuielile de trai. Acest lucru se datorează nivelului ridicat de îndatorare al companiilor de stat din sectorul energetic și din spitale, infrastructurii slabe și amenințării scăderii populației. PIB-ul pe cap de locuitor este de 12,77 euro, potrivit publicației, citată de BGNES.
Al șaptelea stat este Belarus, care este, de asemenea, puternic lovit de criza economică. În ultimii ani, situația s-a îmbunătățit foarte puțin. Mai mult de un sfert din populația Belarusului trăiește încă sub pragul sărăciei. Acest lucru îi afectează în principal pe copii – ei sunt cele mai frecvente victime ale acestei probleme. Copiii romi și cei care trăiesc în zone rurale îndepărtate sunt cei mai afectați de sărăcie. PIB-ul pe cap de locuitor este de 13,42 euro.
După războaiele din Iugoslavia, Croația s-a luptat cu decalajul dintre bogați și săraci, deoarece sărăcia era deosebit de răspândită în fostele zone militare. Economia și-a revenit oarecum de câțiva ani doar. Turismul și industria prelucrătoare au contribuit la această dezvoltare. PIB-ul pe cap de locuitor este de 15,73 euro.
Rusia și România, la coada clasamentului
Pe locul nouă se află Rusia, unde diferența dintre bogați și săraci este mare: unii nu se pot satura, alții se luptă pentru a trăi. Sărăcia nu corespunde marii puteri, cum ar trebui să fie Rusia sub guvernarea lui Putin. Dar aceasta mai există, mai ales la sate. PIB-ul pe cap de locuitor este de 15,81 euro.
Pe locul 10 se află România, care suferă de sărăcie extremă. Aproape jumătate din populație trăiește în condiții proaste. Multe case sunt pline de orfani, copii abandonați și copii cu dizabilități ai căror părinți nu pot avea grijă de ei. PIB-ul pe cap de locuitor este de 16 euro.