Bulgaria este pregătită să renegocieze cu gigantul rus Gazprom, având în vedere o posibilă penurie de gaze în această iarnă. Amintim că decizia Bulgariei vine după ce anterior, în luna aprilie, aceasta a fost afectată de întreruperea livrărilor de gaze din Rusia, având în vedere cererile lui Putin.

Țara vecină cu România era puternic dependentă de energia de la Moscova, însă pentru că a refuzat să plătească în ruble și și-a multiplicat inițiativele de diversificare a resurselor de aprovizionare, robinetul cu gaze rusești a fost oprit, arată AFP. 

Pe de altă parte, acum, premierul Kiril Petkov, care a fost îndepărtat de la putere în iunie printr-o moţiune de cenzură, dar și guvernul interimar înfiinţat au cerut ”mai multă moderaţie” faţă de Rusia, de care Bulgaria este apropiată din punct de vedere istoric.

Bulgaria va renegocia cu Gazprom

„Negocierile cu Gazprom Export pentru reluarea livrărilor din actualul contract, care se încheie la sfârşitul lunii decembrie, sunt acum inevitabile, a declarat ministrul Energiei, Rossen Hristov, într-o conferinţă de presă.

Totodată, oficialul bulgar a mai subliniat faptul că aceasta este singura soluție pentru a fi obținută o cotă acceptabilă pentru companii. Chiar dacă Bulgaria este conștientă că vor urma negocieri dificile, există speranțe că în final se va ajunge la un acord benefic pentru ambele părți.

„Negocierile cu Gazprom vor fi dificile”, a avertizat oficialul, adăugând și că restul va depinde de guvernul care va câştiga alegerile la începutul lunii octombrie.

Amintim faptul că după ce Uniunea Europeană a impus un set de sancțiuni severe Rusiei, Vladimir Putin a cerut tuturor celor care cumpără gaze rusești să plătească în ruble din conturile din Rusia sau să fie privaţi de aprovizionare.

Țările care au rămas fără gazele din Rusia

Ulterior, robinetele le-au fost închise clienţilor care nu s-au conformat. Printre țările ”neprietenoase” cu Rusia se numără Bulgaria, Danemarca, Polonia, Olanda, Letonia, dar și Finlanda. Totodată, fluxurile către Europa au scăzut cu aproximativ 70% în iulie pe parcursul unui an.

Până la momentul actual, Petkov a accelerat înfiinţarea unui nou gazoduct care să fie conectat de Grecia, pentru a primi gaze din Azerbaidjan începând cu luna octombrie. Totodată, oficialul negociat livrări de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, însă aceste eforturi nu sunt suficiente, potrivit noului guvern.

„Livrările sunt garantate doar pentru luna septembrie şi parţial pentru luna octombrie”, a declarat, luni, Hristov argumentând astfel decizia de reînnoire a contractului cu Gazprom.