Bulgaria este ultima în UE privind spijinul pentru combaterea crizei

Bulgaria

Sursa: Dreamstime

Milioanele alocate pentru a-i ajuta pe cei afectați de criză și a sprijini economia funcțională sunt laitmotivul în campania electorală a guvernanților, care, în numele alegerilor, vor în continuare ca Bulgaria să aibă cele mai blânde măsuri din Europa, notează Diliana Dimitrova în opinia sa pentru publicația bulgară Sega.

Bulgaria este ultima în UE privind spijinul pentru combaterea crizei

Din exterior, însă, „realizările” guvernului bulgar sunt departe de a fi un motiv de laudă. Bulgaria este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește sprijinul pentru afacerile afectate de criză și angajații acestora, iar prăbușirea ocupării forței de muncă este printre cele mai mari de pe continent. Aceasta arată un raport privind efectele crizei COVID asupra pieței muncii și a ocupării forței de muncă în UE, elaborat de Fundația Europeană pentru Condiții de Viață și de Muncă (Eurofound). Fundația are statut de agenție a Uniunii Europene și oferă informații despre dezvoltarea politicilor sociale și de muncă ale Uniunii și statelor membre.

Scădere cu 5,6% a numărului angajaților

Numărul de angajați în Bulgaria a scăzut cu 5,6% în al doilea trimestru al anului 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, arată datele raportului. Conform acestui indicator, Bulgaria este a doua cea mai afectată țară din UE, după Spania, unde scăderea numărului de angajați este de 6,1%. Cu toate acestea, Spania, spre deosebire de Bulgaria, a cunoscut un prim val foarte dificil, în timp ce guvernul bulgar nu a avut motive să întârzie sprijinul pentru afaceri.

Studiul arată că douăsprezece state din UE au reușit să introducă măsuri pentru menținerea ocupării forței de muncă în prima etapă a pandemiei. Acestea sunt Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România și Slovenia. Un alt grup de țări schimbă măsurile existente, facilitând accesul la acestea sau extinzând cercul de persoane și companii eligibile pentru sprijin – aceasta este abordarea Austriei, Finlandei, Franței, Italiei, Portugaliei și Spaniei. Opt state cresc banii pentru sprijin, acoperind un procent mai mare de venituri – Austria, Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Slovacia, Spania și Suedia. Bulgaria nu este citată ca exemplu în niciuna dintre aceste categorii.

Bulgaria a făcut plățile diferit

Multe scheme din Europa au fost introduse foarte rapid – la mijlocul lunii martie, ceea ce a necesitat ajustări, menționează autorii studiului. În Bulgaria, lucrurile nu au stat astfel – prima plată în cadrul schemei 60/40 a fost efectuată la 15 aprilie și a ajuns la 68 de companii. Întârzierea nu a făcut programele mai calitative – sprijinul pentru părinții aflați în concediu forțat din cauza școlilor și grădinițelor închise a trecut prin două momente eșuate și a început într-adevăr a se remarca doar în ultima lună a anului, când mii de părinți acumulaseră deja mult concediu fără plată. Schema 60/40 a fost practic singura care a funcționat în cea mai mare parte a anului 2020.

Ulterior, au fost introduse scheme limitate 80/20 etc., dar numai pentru 2-3 sectoare, iar doar din ianuarie angajații afectați de blocare au dreptul de a primi 75% din veniturile din salariul asigurat de stat. În raportul Eurofound, care examinează schemele actuale în lunile cheie din martie până în septembrie, nivelul de înlocuire a veniturilor din măsurile guvernamentale din Bulgaria este de doar 60% – cel mai scăzut din UE. Grupul bulgar include, de asemenea, Cipru, Grecia și Finlanda. Prin comparație, Austria, Republica Cehă, Polonia, Suedia, Danemarca și Olanda au asigurat între 90 și 100% din salariile angajaților afetați de criză.

Bulgaria a înregistrat o altă pată rușinoasă în „îngrijirea” persoanelor pe care le-a lăsat fără serviciu – obligându-le, cu încălcarea legii asigurărilor de sănătate, să își plătească singure asigurarea de sănătate pentru perioada concediului fără plată. Cu privire la obiecțiile avocaților și parlamentarilor că, în acest caz, bugetul ar trebui să acopere contribuțiile la sănătate, deoarece concediul este din vina guvernului, Ministerul Afacerilor Sociale a recomandat ca oamenii să se separe de asistența primită și să plătească din aceasta. În ultimele zile, a devenit clar că renunțarea la responsabilitate a guvernului va priva întreprinderile de un nou sprijin.

Laude și realități

Ministrul afacerilor sociale, Denița Saceva, liderul listei GERB în orașul Dobrici, nu omite să se laude cu „miliardele” alocate, odată ce a reușit chiar să vorbească de suma de 5 miliarde de leva, înregistrând în interior și programe existente, cum ar fi ajutorul energetic.

Conform celor mai recente informații, din 12 martie până în prezent, potrivit măsurii 60/40, încă nu a fost absorbit miliardul alocat în urmă cu un an – s-au alocat 932 de milioane de leva. În cadrul măsurii 80/20, 147 milioane de leva au fost plătiți pentru hoteluri, restaurante, sectoare din transporturi și turism, pentru 30.000 de locuri de muncă.

În cadrul măsurii pentru lockdown, a fost plătită suma de 40 de milioane de leva pentru 48.000 de lucrători, deși premierul a promis că pentru trei săptămâni (cât a fost inițial termenul pentru restricții) că va plăti „nu mai puțin de 350-400 milioane de leva”. În practică, după ce a început în cele din urmă, măsura pentru părinții în concediu forțat s-a dovedit a fi mai reușită decât cea pentru lockdown – 42.000 de familii au primit 39 milioane de leva, arată segabg.com.

Sursă foto: Dreamstime