Noile realități energetice din Europa de Sud-Est au determinat țările din regiune să își ridice vocea împotriva prețurilor ridicate la electricitate. În timp ce Europa de Vest dispune de suficiente mecanisme pentru a menține prețurile la niveluri acceptabile, în alte părți asistăm la fluctuații grave.

Bulgaria a luat inițiativa de a aprofunda dialogul energetic în regiune pentru a îmbunătăți interconectarea energetică și a sprijini parteneriatele regionale ale Comunității Politice Europene pentru o tranziție energetică îmbunătățită. Inițiativa ministrului bulgar al Energiei, Vladimir Malinov s-a bucurat de un sprijin remarcabil din partea țărilor din întreaga regiune, deoarece toate statele văd cât de dificil este să concurezi cu industria din Europa de Vest atunci când prețurile la electricitate sunt ridicate. Pe scurt, documentul neoficial elaborat de Ministerul bulgar al Energiei „vizează îmbunătățirea transportului de energie verde din sud-estul Europei către părțile centrale ale continentului”.

Modernizarea conexiunilor energetice existente va permite, de asemenea, ca energia curată ieftină provenită din forțele eoliene din nordul Europei să ajungă la în zona noastră

„Parteneriatul regional pentru schimbul de bune practici în construirea interconexiunilor este unul dintre factorii-cheie pentru dezvoltarea sistemului de energie electrică în conformitate cu provocările moderne ale integrării energiei regenerabile”, a declarat ministrul energiei, Vladimir Malinov, în timpul prezentării inițiativei bulgare. Evenimentul a avut loc la pavilionul Bulgariei la COP29 din Baku.

Inițiativa a fost anunțată în prezența președintelui Bulgariei, Rumen Radev, și a prim-ministrului Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis

Documentul a fost susținut public de miniștrii energiei din Grecia, România, Belgia și Moldova – Theodoros Skylakakis, Sebastian Burduja, Tinne Van der Straeten și Victor Parlicov, precum și de secretarul de stat pentru politica de securitate și securitate energetică din Ungaria, Peter Sztaray.

La eveniment au participat, de asemenea, ministrul pentru inovare și creștere din Bulgaria, Prof. asoc. dr. Rosen Karadimov, reprezentantul special al Regatului Unit pentru climă, Rachel Kyre, și ministrul adjunct al afacerilor externe din Grecia, Kostas Fragoyannis.

Poziția țării gazdă a COP29 a fost împărtășită de ministrul adjunct al energiei din Azerbaidjan, Orkhan Zeynalov. „Suntem încântați că vecinii noștri au văzut valoarea unei astfel de inițiative și au sprijinit fără ezitare inițiativa bulgară, care va fi trimisă în curând la Bruxelles”, a comentat ministrul adjunct Iva Petrova, unul dintre autorii textului și membru al echipei ministerului care a pus în aplicare ideea.

Diplomații din domeniul energiei și-au fixat un obiectiv important:

„Inițiativa ar trebui să ajute țările pe termen lung în eforturile lor de a menține prețurile scăzute la electricitate”.

Iar în viitor, acesta ar putea fi un alt pas în crearea unei piețe europene comune a energiei.

Documentul neoficial privind dialogurile pentru interconectarea energetică în sprijinul parteneriatelor regionale ale Comunității Politice Europene pentru o tranziție energetică îmbunătățită solicită aprofundarea cooperării interregionale pentru a oferi sisteme energetice mai durabile, mai sigure și mai curate.

Inițiativa este în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris și sprijină conectivitatea pentru transportul energiei electrice în coridorul sud-nord, care va permite integrarea energiei regenerabile în sistemele energetice.

Începând de astăzi, Grecia, România, Belgia, Republica Cehă, Italia, Moldova, Regatul Unit și Ungaria au devenit primele țări care sprijină inițiativa Ministerului bulgar al Energiei. În prezent sunt în curs de desfășurare negocieri cu alte țări care să se alăture.

Următoarele etape ale inițiativei vor avea loc la Sofia

„Viziunea noastră este de a organiza o serie de dialoguri tehnice și politice structurate cu scopul de a face schimb de opinii pe teme de interes comun în următoarele luni”, a explicat ministrul Malinov.

În februarie 2025, în cadrul unui eveniment tematic la Sofia, va fi definit domeniul de aplicare al dialogurilor și vor fi identificate domeniile specifice în care ar fi cel mai util să se facă schimb de cunoștințe, know-how și experiență. Potrivit ministrului Malinov, eforturile unificate și coordonate ale țărilor de a-și dezvolta sistemele electrice reprezintă răspunsul cel mai precis la provocările asociate tranziției energetice.

Un moment important al inițiativei este faptul că îmbunătățirea conexiunilor energetice va permite livrarea de energie curată chiar și din Egipt în Europa Centrală.

Acest lucru înseamnă în continuare un sprijin pentru companiile din Europa de Sud-Est cu energie ieftină.

Ministrul grec al mediului și energiei, Theodoros Skylakakis, a subliniat că, dacă nu se construiește o bună interconectare a sistemelor energetice, eforturile mari de transfer la prețuri mai mici se vor confrunta cu probleme serioase.

„Atunci când nu există vânt, cum a fost cazul la începutul lunii noiembrie în nordul Europei, prețurile din întreaga Europă au explodat. Și atunci Belgia a început să exporte energie electrică”, și-a amintit ministrul belgian al energiei, Tinne Van der Straeten, în timpul conferinței. De asemenea, ea a fost de acord că „este foarte important să se stabilească o conexiune energetică cu Egiptul pentru furnizarea de energie verde”.

Potrivit ministrului, cooperarea în domeniul transportului de energie curată este importantă deoarece, în caz contrar, eforturile Belgiei de a avansa către prețuri mult mai mici la energie se vor confrunta cu dificultăți serioase.

„Prin acest document informal, ați ridicat o problemă critică pentru noi”, a explicat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja. „Suntem cu toții de aceeași parte, în aceeași echipă. Nu trebuie să vă uitați foarte departe. Uitați-vă doar la harta prețurilor la energie de astăzi. Simpatizez în special cu Ungaria, care este campioana europeană a prețurilor mari”, le-a spus Burduja experților în energie de la pavilionul bulgar.

Potrivit acestuia, „astfel de prețuri ridicate distrug complet orice competitivitate la care pot spera întreprinderile”.

El a reamintit, de asemenea, că anul trecut România a devenit exportator de energie. „Sper cu adevărat că Comisia va asculta apelul nostru. Chiar sper că va oferi un calendar clar pentru îmbunătățirea capacității de interconectare energetică”, a adăugat ministrul român.

În prezent, România este interconectată la aproximativ 38% din capacitatea reală a rețelei. El a fost categoric: există fonduri europene pe această temă, iar acestea ar trebui folosite pentru îmbunătățiri tehnologice ale infrastructurii energetice. „Cred că sunt interconexiuni care pot fi ușor construite. Mă uit la Ungaria, dar nu direct la Ungaria, ci undeva mai la vest”, a adăugat Burduja.

Pentru Ungaria, inițiativa bulgară este foarte importantă, deoarece este un simbol al construirii conectivității între țările noastre, a explicat secretarul de stat pentru politica de securitate și securitate energetică, Peter Sztaray.

„Dacă nu suntem mai bine conectați, nu vom supraviețui”.

„În acest sens, aș dori să atrag atenția asupra unuia dintre proiectele importante la care participăm, iar Bulgaria tocmai se alătură – Coridorul Energetic Verde, împreună cu Azerbaidjan, România, Georgia, Ungaria și acum Bulgaria. Acesta este un proiect foarte important, deoarece conectează Europa Centrală și de Est cu regiunea Caucazului și poate mai târziu cu Asia Centrală. Trebuie să îl punem în aplicare, pentru că altfel nu vom supraviețui. Dar dacă vrem să supraviețuim și să avem securitate energetică, atunci trebuie să cooperăm”, a spus Sztaray.

Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova, a subliniat că obiectivul țării sale este de a deveni parte a pieței energetice europene înainte de aderarea la UE. El a reamintit problemele cu aprovizionarea cu energie cauzate de războiul din Ucraina. „Țara trebuie să importe astăzi energie electrică în volumul în care exporta înainte de război”, a spus el.

În cursul zilei, miniștrii energiei din Bulgaria și Republica Moldova au semnat un memorandum privind cooperarea energetică și asistența reciprocă.