În trimestrul doi din 2016, PIB-ul Bulgariei a înregistrat un avans de 3%. Ministerul de Finanţe se aşteaptă în 2016 la o creştere a economiei mai rapidă decât estimarea oficială, de 2,1%. 

Creşterea peste aşteptări va permite Bulgariei să-şi reducă deficitul fiscal la 0,8%, deschizând calea pentru o consolidare fiscală suplimentară în 2017. De asemenea autorităţile de la Sofia trebuie să ţină sub control datoria publică, pentru a evita noi presiuni asupra finanţelor publice şi pentru a proteja moneda naţională, se arată în comunicatul FMI. Bulgaria operează din 1997 pe baza unui consiliu monetar, un sistem de politică monetară care leagă leva bulgară de euro la un curs de schimb fix. 

"Salutăm evoluţiile fiscale peste aşteptări. Pentru 2017, opinia noastră este că bugetul ar trebui să continue tendinţa de consolidare", le-a declarat jurnaliştilor şeful misiunii FMI pentru Bulgaria, Reza Baqir, care a efectuat o vizită la Sofia în perioada 6 – 16 septembrie 2016. 

Ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov, a declarat vineri că deficitul fiscal va scădea anul acesta sub 1% din PIB, faţă de ţinta iniţială de 2% din PIB, ceea ce va ajuta Bulgaria să înregistreze un buget echilibrat în 2018. 

Bulgaria trebuie să adopte măsuri pentru a combate corupţia la nivel înalt, pentru a îmbunătăţi piaţa forţei de muncă şi a reforma sistemul judiciar, în vederea atragerii de investitori şi a accelerării convergenţei către standardul de viaţă mediu din UE, se arată în comunicatul FMI. 

Recentele teste de stres şi verificări ale calităţii activelor derulate în rândul băncilor bulgăreşti reprezintă un pas spre îmbunătăţirea încrederii în sectorul bancar, după colapsul celui de-al patrulea creditor din Bulgaria, în 2014.

AGERPRES