Bulgaria impune taxă pe tranzitul gazelor naturale rusești
Bulgaria a decis să introducă o taxă pentru gazele naturale rusești care tranzitează teritoriul său, ceea ce a declanșat o serie de întrebări și temeri cu privire la relațiile diplomatice și economice cu Moscova. Acest pas îndrăzneț a fost luat într-un moment în care piața gazelor naturale este deja foarte volatilă, ceea ce a adăugat incertitudine pe o piață deja agitată.
Potrivit legislației proaspăt adoptate și publicată în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare o nouă taxă, în valoare de 20 de leva (echivalentul a aproximativ 10,76 dolari) pentru fiecare megawatt oră de gaz importat din Rusia. Această taxă echivalează cu aproximativ 20% din prețul de referință al gazelor naturale la Bursa de la Amsterdam.
Gazele rusești trec prin Bulgaria
Deși Bulgaria în sine nu importă gaze din Rusia pentru propriile sale necesități, aceasta servește drept rută semnificativă pentru gazul rusesc care tranzitează teritoriul său spre alte destinații europene, după ce a trecut prin reduceri semnificative în 2022.
Aproape jumătate din gazul natural furnizat de Rusia prin conducte intră în Bulgaria din Turcia prin intermediul conductei TurkStream. De aici, este distribuit în continuare către țări precum Ungaria, Serbia și alte regiuni din Europa de Sud.
Această mișcare a autorităților bulgare adaugă noi incertitudini unei piețe deja instabile. Prețurile gazelor naturale din Europa au înregistrat creșteri semnificative în ultimele zile, pe fondul amenințărilor la adresa livrărilor de gaze la nivel mondial. Acest lucru include tensiunile generate de războiul Israel-Hamas, greve potențiale la facilitățile de export de gaze lichefiate din Australia și suspiciuni de sabotaj la o conductă de gaze din Marea Baltică.
Ungaria nu este de acord
Grupul rus Gazprom nu a emis încă un comentariu oficial cu privire la această taxă impusă de Bulgaria. Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a criticat decizia și a spus că este „inacceptabilă.” Ungaria este una dintre țările care beneficiază de un volum semnificativ de gaze naturale rusești care tranzitează Bulgaria.
„Nici o țară membră a Uniunii Europene nu ar trebui să pună sub amenințare aprovizionarea cu gaze a altui stat membru; aceasta este contrar solidarității europene și regulilor, și este inacceptabil”, a declarat Szijjarto în timpul unei conferințe la Moscova, la care a participat pe teme energetice.
Taxa introdusă de Bulgaria se aplică operatorilor de rețea și importatorilor de gaze. Consecințele asupra altor participanți pe piață nu sunt încă clare. Obiectivele legii sunt:
- taxarea corectă a profiturilor obținute pe teritoriul statului
- creșterea veniturilor la buget